Procesul disidentului rus Alexei Navalnîi amânat cu o săptămână. Ce pedeapsă riscă criticul lui Putin

Mihnea Tălău 17.05.2022, 17:59
Procesul disidentului rus Alexei Navalnîi amânat cu o săptămână. Ce pedeapsă riscă criticul lui Putin

Apelul disidentului rus Alexei Navalnîi, un fervent critic al Kremlinului, în legătură cu o sentință de nouă ani de închisoare a fost amânat cu o săptămână. Audierea a început marți 17 mai, dar a fost întreruptă și amânată la cererea lui Navalnîi.

Un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin

Bărbatul de 45 de ani execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate în urma unor vechi acuzații de fraudă, scrie Euronews.

Aliații lui Navalny, care este un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, spun că încarcerarea este motivată politic.

În martie, perioada de închisoare i-a fost prelungită la nouă ani, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri și sfidare a instanței.

Dacă va pierde apelul, va fi transferat într-o colonie penală mai strictă.

Invazie Ucraina. Un apropiat al lui Aleksei Navalnii dezvaluie ca Putin si-a scurtat clar zilele la putere

Procesul amânat cu o săptămână

După aproximativ o oră de la începerea ședinței de marți, Tribunalul din Moscova a anunțat că procesul a fost prelungit cu o săptămână, la cererea lui Navalny, care a apărut prin videoconferință de la o colonie penală aflată la o sută de kilometri est de Moscova.

Răspunzând la întrebările judecătorului, Alexei Navalnîi, încarcerat din ianuarie 2021, a declarat că dorește să citească înregistrarea audio a hotărârii sale pentru a o compara cu versiunea sa scrisă. De asemenea, el a precizat că familia sa a obținut dreptul de vizită pentru vineri și că nu vrea să rateze această vizită.

„Pe 24 (mai), puteți să mă condamnați perfect și voi trece la un regim sever”, a declarat el.

Ca parte a noilor acuzații, anchetatorii l-au acuzat pe Navalnîi că a furat pentru uz personal donații în valoare de mai multe milioane de dolari care au fost acordate organizațiilor sale politice.

Navalny a devenit celebru ca blogger anticorupție și, înainte de a fi încarcerat, a organizat proteste antiguvernamentale în întreaga Rusie.
În 2018, el a făcut campanie ca și candidat la președinție, dar în cele din urmă i s-a interzis să candideze la alegerile în urma cărora Putin și-a asigurat un al patrulea mandat la putere.

Navalnîi a supraviețuit unei tentative de otrăvire

În 2020, Navalnîi a supraviețuit la limită unui atac de otrăvire cu Novichok, un agent neurotoxic de grad militar de concepție sovietică.

În ciuda acuzațiilor lui Navalnîi, Kremlinul a negat orice implicare.

El a fost arestat la întoarcerea sa de la reabilitarea din Germania anul trecut, provocând o condamnare pe scară largă în străinătate, precum și sancțiuni din partea capitalelor occidentale.

După arestarea sa, organizațiile politice ale lui Navalnîi din întreaga țară au fost declarate „extremiste” și închise, în timp ce colaboratori cheie au fugit din Rusia. Principalii aliați ai lui Navalnîi au fugit de atunci din țară, iar mai mulți dintre ei sunt căutați de autoritățile ruse pentru acuzații penale.

Recent, Rusia a intensificat presiunea asupra presei independente și a organizațiilor neguvernamentale, declarându-le pe multe dintre ele „agenți străini”, în timp ce altele și-au încetat activitatea de teama urmăririi penale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...