Procentual piața auto din România a avut cea mai mare creștere din UE în primele șase luni. Dar la numărul de unități situația arată altceva

Bogdan Bârliga 15.07.2022, 13:12
Procentual piața auto din România a avut cea mai mare creștere din UE în primele șase luni. Dar la numărul de unități situația arată altceva

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au înregistrat o scădere de aproximativ 14% în primele șase luni din acest an.

Datale pentru România arată o creștere de 23,2%, însă înainte să desfacem șampania trebuie să analizăm numărul de unități comercializate pe piața locală.

Stăm bine doar în statistici

Înmatriculările de autoturisme în Europa au înregistrat o scădere de 14,3% în primul semestru, dar piaţa din România a înregistrat teoretic cea mai puternică creştere a înmatriculărilor de mașini noi comparativ cu primele şase luni ale anului trecut, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

În perioada ianuarie-iunie 2022 au fost înmatriculate 5,597 milioane de autoturisme noi  în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Marile pieţe auto din UE  au înregistrat scăderi de două cifre cu un o scădere de 22,7% în Italia și până la 10,7% în Spania.

Care este situația în România

În primele șase luni ale acestui an au fost vândute în România 58.041 de autoturisme noi, iar dintre acestea 4.447 au fost cu propulsie full electrică.

Datele publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor Auto (APIA) și confirmate de ACEA indică o creştere de 23,2% a înmatriculărilor de autovehicule noi în primele șase luni ale acestui an.

Dacă ne raportăm la procente situația arată foarte bine, însă dacă nu uităm pe datele legate de numărul de unități situația nu mai e la fel de roz.

Spre exemplu deși Ungaria are o populație de aproximativ 9,7 milioane de locuitori datele ACEA indică un total al autoturismelor noi înmatriculate în primele șase luni de 57.411 unități.

Și în Grecia cu un număr total al locuitorilor de 10, 7 milioane s-au înmatriculat 54.798 de mașini noi în primele șase luni ale acestui an.

Ca să înțelegem mai bine volumele piața autoturismelor noi din Germania a înregistrat în perioada menționată o scădere de 11 procente până la 1.237.975 de unități.

Cât de eficiente sunt programele Rabla și Rabla Plus 2022

Deși avem două programe prin care statul român oferă ajutor pentru cumpărarea unei mașini noi acestea nu sunt susținute și prin intermediul unei scheme de creditare.

Din acest motiv în principal firmele cumpără mașini prin aceste programe și pentru că inclusiv Dacia a crescut puternic prețurile sunt din cei în ce mai puțini români cu resurse financiare disponibile pentru achiziționarea unei mașini noi.

În acest timp importurile de autoturisme second hand continuă să domine piața auto din România și vechimea parcului auto este tot mai mare.

Pe primele șase luni din 2022, înmatriculările de autoturisme second hand înmatriculate pentru prima oară în România au ajuns la valoarea de 156.624 unități.

Urmăriți Impact.ro și pe