Probleme pentru Ikea: de ce au decis suedezii să-și închidă una dintre fabricile de mobilă

Stefan Daniel 16.07.2019, 09:55
Probleme pentru Ikea: de ce au decis suedezii să-și închidă una dintre fabricile de mobilă

Grupul suedez Ikea trece printr-o perioadă mai dificilă, motiv pentru care își regândește unele afaceri. La sfârșitul anului, retailerul de mobilă și decorațiuni va pune lacătul pe o fabrică unde producea diverse produse de mobilier.

Ikea a anunțat că își va închide în luna decembrie singura fabrică pe care o deține în Statele Unite. E vorba de o unitate localizată în Danville, Virginia, unde producea etajere din gama Kallax și mobilier Besta.

Articolele erau apoi vândute în Statele Unite și Canada. Numai că operațiunile nu ar mai fi profitabile. Motiv pentru care Ikea preferă să-și închidă singura fabrică din Statele Unite.

Aproximativ 300 de salariați sunt afectați de această decizie.

De ce a ales Ikea să-și închidă singura fabrică din SUA

Foto: Facebook Ikea Romania

Gigantul suedez a anunțat că a luat decizia de a închide fabrica din cauza costurilor mari de producție. Ikea consideră că e mai ieftin să fabrice produsele în Europa și să le importe apoi în Statele Unite.

Fabrica din Virginia a fost deschisă în 2008, iar acolo lucrează aproximativ 300 de persoane.

„Structura costurilor de producţie la Danville este prea mare, în special când este vorba de materiale de bază, ceea ce provoacă tarife semnificativ mai mari decât alte fabrici Ikea care realizează produse similare în Europa (…) după o analiză aprofundată, s-a decis că nu există condiţii pentru a continua să producem la Danville”, au precizat reprezentanții Ikea.

Anunțul gigantului suedez Ikea ar putea atrage critici din partea președintelui Trump, care nu e de acord cu decizia unor giganți de a-și închide facilitățile de pe teritoriul american. În plus, statul Virginia este unul important pentru republicani, în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor.

În total, Ikea deține 24 de fabrici de mobilă în nouă țări. În Statele Unite, fabrica din Virginia este singura deținută de gigantul suedez. Compania suedeză e prezentă și în România cu două magazine.

Unul în Băneasa, în parcarea centrului comercial de acolo și al doilea pe bulevardul Theodor Pallady, în sectorul 3 din București, unitate inaugurată recent. 

Urmăriți Impact.ro și pe