Probleme mari pentru turiști. Ce se întâmplă cu instalațiile pe cablu din mai multe stațiuni montane

Daniela Alexandru, Radu Oprișan 08.02.2021, 12:11
Probleme mari pentru turiști. Ce se întâmplă cu instalațiile pe cablu din mai multe stațiuni montane

Probleme mari pentru turiști. Începutul de săptămână nu este promițător pentru turismul montan. Telecabinele și gondolele din mai multe stațiuni montane de țară sunt oprite din cauza vântului și a condițiilor meteorologice nefavorabile. Vântul atinge și 100 de km/h la rafală în stațiunile de pe Valea Prahovei și 90 de km/h la Bâlea Lac.

Probleme mari pentru turiști

În această dimineață, meteorologii au anunțat că Bâlea Lac, din Munții Făgăraș, se află sub Cod Galben de vânt. Se înregistrează rafale de vânt de până la 90 de km/ h, iar telecabina nu poate funcționa în aceste condiții meteo. Angajații care se ocupă de transportul pe cablu  au anunțat că turiștii nu pot ajunge la peste 2000 de metri altitudine, iar această modalitate de transport este unică spre această zonă.

Telecabina de la Bâlea asigură transportul atât pentru turiști, cât și pentru cabanieri, salvamontiști și meteorologi pe o distanță de aproximativ 3,700 de metri pe cablu. Accesul auto este posibil, pe timp de iarnă, doar până la Bâlea Cascadă, în condițiile în care stratul de zăpadă din zonă este cel mai mare de la o stație meteo, mai exact 1,87 de m. Este, de asemenea, risc crescut de avalanșă la peste 1800 de m altitudine.

Probleme mari pentru turisti
Probleme mari pentru turisti

Nici la Sinaia sau Azuga nu se poate urca cu telecabina sau gondolele până la cota 2000

Și stațiunile montane de pe Valea Prahovei au instalațiile pe cablu oprite din cauza vântul după cum anunță pagina de Facebook a Gondolei Sinaia. „Rafale de 90-100 km/h la Cota 2000. Conform prognozelor, tendința este de creștere a vitezei vântului. Instalațiile de altitudine nu pornesc azi.”

Autoritățile din Azuga au decis și ele să oprească Telegondola, în condițiile în care viteza vântului depășește 80 km/h. De dimineață, și la Bușteni, pe pârtia Kalinderu, au fost probleme, însă ulterior instalația a fost pornită, iar în acest moment funcționează.

Urmăriți Impact.ro și pe