Probleme cu sistemul Autopilot de la Tesla: compania ar putea fi investigată de Comisia Federală pentru Comerț din SUA

Bogdan Bârliga 09.06.2022, 16:11
Probleme cu sistemul Autopilot de la Tesla: compania ar putea fi investigată de Comisia Federală pentru Comerț din SUA

Președintele Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), Lina Khan, a declarat că preocupările exprimate de parlamentarii din SUA cu privire la sistemul de asistență pentru șofer Autopilot sunt analizate serios.

Dacă FTC are demara o investigație legată de Tesla în acest caz situația ar putea deveni foarte neplăcută pentru comania condusă de Elon Musk.

Noi probleme pentru Tesla

Senatorii Ed Markey și Richard Blumenthal au îndemnat FTC să cerceteze Tesla, spunând că producătorul de automobile a indus în eroare consumatorii și a pus în pericol publicul prin comercializarea sistemelor sale de automatizare a conducerii ca fiind complet autonome.

Într-un interviu pentru reuters.com președintele Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), Lina Khan,  nu a confirmat și nici nu a infirmat o posibilă anchetă în acest caz.

„Este absolut adevărat că aceasta este o problemă asupra căreia mulți membri ai Congresului s-au concentrat și ne-au scris, așa că este cu siguranță ceva care este pe radarul nostru”, a spus Khan.

O investigație FTC ar putea duce la un proces care să oblige compania să schimbe modul în care descrie capacitățile Autopilot și asta ar putea afecta reputația Tesla.

Și NHTSA analizează sistemul Autopilot

National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) a deschis o anchetă prin care analizează sistemul Autopilot de la Tesla și accidentelor care au implicat vehicule de urgență parcate.

NHTSA a deschis investigații speciale în 35 de accidente din 2016 care au implicat vehicule Tesla în care sisteme avansate de asistență a șoferului, cum ar fi Autopilot, erau suspectate că sunt în uz. Până în prezent, au fost raportate 14 decese în aceste incidente.

Într-o scrisoare din 2018, NHTSA a spus că Tesla a făcut „declarații înșelătoare” despre evaluarea de siguranță a autoturismului Tesla Model 3 și a datelor asociate.

Agenția a trimis problema FTC pentru a investiga dacă afirmațiile Tesla au constituit „acte sau practici neloiale sau înșelătoare”.

Pe de altă parte două grupuri de susținere a consumatorilor din SUA au cerut, de asemenea, în 2018 FTC să investigheze denumirea de către Tesla a Autopilot.

FTC a refuzat anterior să comenteze sesizarea NHTSA și nu a întreprins nicio acțiune publică cu privire la aceasta.

Plângere penală împotriva Tesla

Pe de altă parte Tesla se confruntă și cu alte probleme în Europa: un șofer de taxi din Paris a depus o plângere penală împotriva producătorului auto american după ce a fost implicat într-un accident soldat cu victime.

Taximetristul a declarat că autoturismul Tesla Model 3 pe care îl conducea a accelerat de la sine și că nu a putut acționa frânele.

Autoturismul electric a ieșit de pe stradă, a trecut peste stâlpii de metal de protecție, peste câteva supoturi pentru biciclete și s-a oprit într-o altă mașină după ce a lovit și mai mulți pietoni.

O persoană a decedat, alte trei au fost rănite grav și alți 17 oameni au suferit răni ușoare după ce au fost acroșați de mașină.

Șoferul de taxi susține că în acel moment autoturismul Tesla Model 3  a accelerat de la sine și că nu a putut să acționeze frânele.

Urmăriți Impact.ro și pe