Problema României cu aderarea la Schengen, pe masa Curții Europene de Justiție. Ce solicitare a transmis un europarlamentar

Mihnea Tălău 16.03.2023, 21:06
Problema României cu aderarea la Schengen, pe masa Curții Europene de Justiție. Ce solicitare a transmis un europarlamentar

Instituțiile europene chemate să se pronunțe dacă românii și bulgarii sunt discriminați. Curtea Europeană de Justiţie şi Ombudsmanul European, au fost sesizate joi, de europarlamentarul Renew Europe, Vlad Gheorghe, să spună dacă sunt discriminaţi românii şi bulgarii lăsaţi în afara spaţiului unic de circulaţie european.

”Am cerut celor două instituţii să se pronunţe în această speţă”

La rândul său și europarlamentarul Eugen Tomac l-a atenționat pe Franz Timmermans că România nu acceptă nedreptăți.

„Schengen: sunt discriminaţi românii şi bulgarii lăsaţi în afara spaţiului unic de circulaţie european? Am solicitat opinia Curţii Europene de Justiţie şi a Ombudsmanului European (echivalentul Avocatului Poporului din România). Am cerut celor două instituţii să se pronunţe în această speţă, date fiind prevederile articolului 2 şi ale articolului 4, alineatul al treilea din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum şi cuprinsul articolelor 20 şi 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene. În solicitările mele am amintit CJUE şi Ombudsmanului că atât Parlamentul European, cât şi Comisia au decis în repetate rânduri că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen şi îndeplinesc condiţiile necesare intrării în spaţiul unic de circulaţie european”, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

Vestea diminetii despre intrarea Romaniei in Schengen. Anuntul a fost facut in presa din Bulgaria

România respectă şi aplică reglementările Schengen și a avut o contribuţie substanţială la spaţiul unic

Potrivit declarațiilor sale, în octombrie 2022, cea mai recentă misiune solicitată de statele membre a conchis că România nu doar că respectă şi aplică reglementările Schengen, ci a avut o contribuţie substanţială la spaţiul unic în integralitatea sa.

”Chiar în octombrie 2022 cea mai recentă misiune solicitată de statele membre a conchis că România nu doar că respectă și aplică reglementările Schengen, ci a avut o contribuție substanțială la spațiul unic în integralitatea sa. În aceste condiții, este firesc să așteptăm opinia structurilor europene care se pot pronunța asupra corectitudinii implementării principiilor UE”, a mai scris el.

Vlad Gheorghe a reamintit și de Tratatul privind Uniunea Europeană, Art. 4 alin. (3): ”În temeiul principiului cooperării loiale, Uniunea şi statele membre se respectă şi se ajută reciproc în îndeplinirea misiunilor care decurg din tratate”.

El a citat și că în Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, articolul 21 spune că „se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală”.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...