Problema pe care o au de înfruntat americanii în aceste zile. Nu se mai întâmplase de 40 de ani

Ioana Bucur 10.03.2022, 19:18
Problema pe care o au de înfruntat americanii în aceste zile. Nu se mai întâmplase de 40 de ani

Războiul din Ucraina are consecințe economice în întreaga lume. În ultimele zile, americanii s-au lovit de o problemă cu care nu se mai întâlniseră de patru decenii. Fenomenul a fost observat și anunțat, oficial, joi, de Departamentul Comerţului al Statelor Unite ale Americii. Efectul asupra populației se resimte deja, iar situația se va înrăutăți, cel mai probabil, în perioada următoare.

Americanii se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită de 40 de ani

Tendința începută din luna februarie continuă și în prezent, prețurile de consum în SUA atingând cea mai ridicată creştere anuală din ultimii 40 de ani.

Un indicator urmărit de Rezerva Federală (Fed), indicele prețurilor de consum, a ajuns la 7,9% în februarie, cel mai semnificativ avans anual din ianuarie 1982, după o creştere de până la 7,5% în ianuarie. Este a şasea lună în care indicele depăşeşte 6%.

Joi, Departamentul Comerţului al Statelor Unite ale Americii a anunțat că inflația de bază – core inflation – a urcat la 6,5% în februarie, cea mai mare creştere din august 1982, după un avans de până la 6% în ianuarie.

Potrivit analiștilor, fenomenul va continua și în viitorul apropiat, pe fondul războiului din Ucraina. Mai mult, tendința s-ar putea accelera în următoarele luni, dacă vor fi afectate exporturile de gaze şi de petrol în urma invaziei.

Creșterea record pentru ultimii 40 de ani a inflației este rezultatul cheltuielilor robuste de consum, combinate cu deficitul de forţă de muncă şi perturbările din lanţurile de aprovizionare, iar americanii resimt din plin efectul prin costurile ridicate ale alimentelor, combustibililor şi chiriilor.

Potrivit noilor prognoze economice prezentate de Fed, inflaţia va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024.

Problema pe care o au de înfruntat americanii în aceste zile. Nu se mai întâmplase de 40 de ani

Ce s-a întâmplat cu prețul aurului

Miercuri, în ziua 14 a războiului din Ucraina, prețul aurului a scăzut cu 2,8%, ajungând la 1.995,55 dolari pe uncie, punând capăt creşterilor din ultimele patru sesiuni, care au apropiat-o de maximului istoric atins în august 2020. Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 2,2%, până la 1.999,40 dolari uncia.

„A fost adăugată o primă de risc mare la aur şi o parte din ea este retrasă acum. (…)

Credem că acest lucru va continua? Probabil. Ne-am lăsat puţin atraşi de aur, dar suntem pe o bază mult mai fermă decât înainte de acest conflict, în principal pentru că încă cred că Rezerva Federală şi alte bănci centrale vor fi foarte prudente cu privire la modul în care îşi reduc lichiditatea”, a declarat Bart Melek, şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities.

Specialiștii afirmă că aurul rămâne un depozit sigur de valoare în contextul incertitudinilor provocate de conflictul din țara vecină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...