Editorial Alin Buzărin

Privind războiul prin plasticul baxului de ulei

Alin Buzărin 14.03.2022, 18:23
Privind războiul prin plasticul baxului de ulei

Mulți dintre noi avem o percepție difuză asupra a ce se întâmplă nu departe de noi, iar acțiunile pe care le întreprindem ne scot la iveală primitivismul gândirii

Unii încercăm să ne străduim să pricepem ce se întâmplă la Kiev, la Mariupol, la Odessa și mai ales la Kremlin, în mintea lui Putin. Nu e ușor să ai o percepție corectă și rațională asupra evenimentelor, pentru că oricând o știre fake te poate arunca pe o pistă greșită. E riscant să inghiți chiar tot ce ți se oferă, dar să sperăm că vom putea face distincția între adevăr și manipulare. Asta ne va ajuta să rămânem lucizi.

Să ne punem la adăpost!

Nu toți gândim așa, sau poate că unii dintre noi gândim mai iute și mai instinctual. Singurele noastre acte reflexe sunt acelea de a ne feri pe noi înșine și pe cei apropiați nouă de posibilele efecte ale războiului. Să ne punem la adăpost. Cum facem asta? După ce-am golit benzinăriile, am devalizat și rafturile magazinelor și am gâtuit birourile care eliberează pașapoarte.

Pașaport pentru ce?

Înghesuiala de la pașapoarte ilustrează gândurile de ducă ale românilor. Dacă accepți să stai ceasuri întregi la cozi interminabile (în urmă cu ceva vreme, când încă nu începuse nebunia, am obținut pașaportul extrem de ușor, elegant, civilizat, cu minim de cheltuială de timp și chiar am lăudat autoritățile pentru asta) , înseamnă că intenționezi să pleci urgent din țară. Și să te duci undeva în afara UE, unde nu se poate merge doar cu cartea de identitate, ci trebuie pașaport.

Dar unde? La plajă, în Antalya? În croazieră pe Nil? Pe front, în Ucraina? Sau poate în America, tot a fost doamna Kamala pe-aici, de ce n-o fi rugat-o președintele Iohannis să ne lase în State fără viză?

Uleiul salvator

După ce-ai stat ceasuri întregi la Pașapoarte, te duci în magazinele alimentare și le jupoi rafturile. Dacă tot ai de gând să pleci, ce naiba mai faci cu stivele acelea de ulei, cu zecile de kilograme de zahăr, cu mormanele de hârtie igienică? Le iei ca să fie acolo, nu? De ce nu iei și tone de parizer, hectolitri de lapte bătut? Că alea se strică, nu?

Te-ai gândit tu că e mai bine să tezaurizezi uleiul și hârtia igienică, te simți mai bine când rafturile din cămară stau să se dărâme de-atâta ”belșug”? Ai impresia că dacă vine războiul peste noi, te va salva uleiul?

La ce ți-a folosit?

După ce ți-ai făcut plinul cu de toate, după ce ți-ai vârât într-un sertar pașaportul biometric obținut cu atâta trudă (probabil că nu-l vei folosi niciodată, dar e bine că-l ai), te așezi în fotoliu cu punga de semințe alături și dai drumul la televizor. Stai ce stai pe posturile de știri, nu prea pricepi tu cum vine asta cu coridoarele umanitare, vezi apoi că benzina nu s-a făcut 11 lei, ci doar 8, tragi o înjurătură, apoi, bombardat informațional cu chestii pe care le înțelegi greu sau deloc, muți telecomanda pe ceva ușurel, manele sau Survivor, și te gândești că-ți va fi greu să plătești ultima factură la gaze, măricică, fiindcă ai dat aproape toți banii pe ulei. Chiar așa, cât o mai fi până la leafa viitoare?

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...