Prin ce sunt nevoiţi să treacă şoferii români de TIR din Italia. Ancheta care a uimit toată Europa

Stan Filon 30.11.2021, 14:31
Prin ce sunt nevoiţi să treacă şoferii români de TIR din Italia. Ancheta care a uimit toată Europa

Este scandal de proporții în Italia, acolo unde o societate comercială a fost percheziționată recent de carabinieri, iar în urma acțiunii nu mai puțin de 11 persoane au fost reținute. Acuzațiile sunt unele foarte grave, iar victimele celor 11 ar fi fost nu mai puțin de 100 de șoferi profesioniști din România. Aceștia erau ținuți în condiții mizere, chiar și în timpul lor de odihnă!

Ancheta din Italia în care sunt implicați 100 de șoferi de TIR din România

100 de șoferi de TIR din România au fost exploatați în Italia de reprezentanții unei companii italiene. Așa susțin procurorii care au descins recent la sediul firmei respective, de unde au ridicat acte care urmează să fie probe în procesul care va urma.

11 persoane au fost reținute în acest dosar, însă au fost puse în libertate, fiind cercetate în stare de arest la domiciliu. Dar care sunt, mai exact, acuzațiile procurorilor? Ei bine, cei 11 sunt acuzați de fraudă, exploatare și intermediere ilegală. Procurorii susțin că societatea comercială din Italia i-a obligat pe șoferi să-și ia pauzele de conducere într-un depozit fără toalete, aflat într-una dintre parcările companiei. Șoferii de camioane dormeau chiar și în timpul de odihnă tot în vehiculele lor și găteau în butoaie pentru uz industrial, iar cei care îndrăzneau să se plângă de condiții erau amenințați imediat cu concedierea.

Ancheta din Italia in care sunt implicati 100 de soferi de TIR din Romania
Ancheta din Italia in care sunt implicati 100 de soferi de TIR din Romania

Șoferii au fost cazați în condiții mizere

Exploatarea șoferilor români ar fi avut loc prin intermediul a două companii fictive cu sediul în România. Oamenii legii au intrat pe fir în luna octombrie 2019, când un șofer român a fost tras pe dreapta. Camionagiul a prezentat un contract de muncă în care a fost falsificată data de expirare, lucru care i-a făcut suspicioși pe oamenii legii. Prin urmare, ancheta a fost extinsă la inspectoratul de muncă. Anchetatorii s-au orientat mai întâi către firme românești și apoi către cea din Piacenza.

Procurorii au ascultat mărturiile a 43 de șoferi români, care au confirmat cu toții condițiile în cre erau cazați. Magistrații au numit un comisar judiciar pentru compania de transport rutier de mărfuri din Emilia și au dispus sechestrarea acțiunilor companiilor românești Trans Fair Sistem și International Full Sistem.

”Asigurându-le un mediu de lucru nesănătos și degradant chiar și în timpul orelor de odihnă, persoanele acuzate i-au expus pe șoferii de camion la riscul de a produce accidente rutiere grave, creând astfel situații de mare pericol pentru toți utilizatorii rețelei de autostrăzi”, este una dintre acuzațiile formulate de procurori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...