Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită

Ana Anitoiu 06.05.2021, 10:17
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită

Primul satelit din lemn va fi lansat pe orbită, până la sfârșitul anului 2021. Specialiștii dintr-o țară europeană vor să marcheze această premieră mondială într-un efort de a afla cât poate rezista materialul în spațiu.

Primul satelit din lemn. Cine îl va lansa pe orbită

În premieră mondială, un satelit din lemn va fi lansat în spațiu de un consorțiu din Finlanda, alcătuit din Arctic Astronautics, UPM Plywood și Huld. Acesta a primit numele de WISA Woodsat și se bazează pe un nanosatelit numit Kitsat, ce este disponibil în prezent pentru pasionații care vor să cumpere și să trimită propriul satelit pe orbită.

Consorțiul din Finlanda a explicat că intenționează să construiască un satelit doar din placaj, dar acoperit special pentru a face față condițiilor din spațiu. Primul satelit din lemn va avea o serie de senzori și câteva camere atașate la un stick selfie specializat la condițiile spațiale.

Primul satelit din lemn. Cine il va lansa in spatiu
Primul satelit din lemn

Ce obiective va îndeplini primul satelit din lemn

Potrivit managerului misiunii WISA Woodsat, Jari Mäkinen, în afară de faptul că va produce zâmbete, primul satelit din lemn va fi folosit, între altele, pentru testarea materialului în spațiu, va populariza tehnologia spațială pentru public și va găzdui experimente tehnologice secundare.

”Satelitul din lemn cu un stick selfie va binedispune și va produce, cu siguranță, zâmbete, dar în esență este un efort științific și tehnologic serios. Pe lângă testarea placajului, satelitul va demonstra comunicațiile radio prin satelit accesibile pentru amatori, va găzdui mai multe experimente tehnologice secundare, va valida platforma Kitsat pe orbită și va populariza tehnologia spațială pentru public”, a afirmat Jari Mäkinen, managerul misiunii WISA Woodsat.

Ce schimbare ar putea produce primul satelit din lemn

În cazul în care misiunea finlandezilor va avea succes, lemnul tratat ar putea deveni o variantă ieftină pentru construirea vehiculelor spațiale. Deși probabil că acest material nu va fi folosit prea curând la sateliții NASA, ideea va genera interes pentru explorarea spațiului cosmic.

Nanosatelitul Kitsat pe care se bazează WISA Woodsat se află la vânzare la prețul de aproximativ 1.500 de dolari. Primul satelit din lemn va avea forma unui cub de 10 centimetri, va cântări un kilogram și va fi echipat cu nouă celule solare mici pentru a se menține în viață în spațiu. Acesta va fi transportat pe orbită de vehiculul de lansare Electron al Rocket Lab, o rachetă în două trepte ce este în funcțiune din anul 2017. Decolarea ar urma să aibă loc până la finalul acestui an, din Noua Zeelandă. Citește AICI și despre buncărul ce ar putea fi construit pe Lună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...