Primul român care beneficiază de moarte asistată. Este o premieră și pentru Spania, acolo unde a comis fapta de care este acuzat

Ioana Bucur 13.08.2022, 21:00
Primul român care beneficiază de moarte asistată. Este o premieră și pentru Spania, acolo unde a comis fapta de care este acuzat

Deznodământ neașteptat în cazul unei crime șocante și o premieră în Spania, unde primul român va beneficia de moarte asistată. În decembrie 2021, Marian Eugen Sabău a devenit cunoscut ca „pistolarul din Tarragona”. El a suferit răni grave în timp ce era urmărit de polițiștii care au încercat să îl prindă. Ce a cerut înainte de a fi judecat pentru fapta comisă.

Un român va beneficia de moarte asistată în Spania

La sfârșitul anului trecut, un român ajungea în atenția presei din Spania, fiind protagonistul unui incident șocant. În vârstă de 46 de ani, Marian Eugen Sabău lucrase pentru o vreme ca paznic la o filială din Tarragona a companiei Securitas. După ce a fost concediat, a susținut că firma mai avea să îi dea o sumă de bani. Frustrat, își amenințase fostul șef și foștii colegi că dacă nu va primi ce credea că i se cuvine, vor avea de suferit.

Pe 14 decembrie 2021, el a intrat înarmat în clădirea în care lucrase și a deschis focul, împușcând un manager și alte două persoane, rănindu-i grav. În timp ce fugea de la fața locului, a împușcat și un polițist. Românul a trimis și un ultim mesaj foștilor colegi, prin e-mail: „Sărbători fericite, nenorociților!”.

Oamenii legii au pornit în urmărirea acestuia. În timp ce încercau să îl prindă, Sabău a fost împușcat, iar în urma rănilor suferite, a rămas paraplegic.

După ce a petrecut mai multe luni internat în spital, românul a cerut să fie eutanasiat înainte de a fi judecat pentru atacul din decembrie 2021. Solicitarea sa a primit avizul medicilor care l-au tratat, al unei comisii de evaluare formată din avocați, medici și experți în bioetică. Concluzia acestora a fost că Sabău are „suferințe grave, cronice și nevindecabile”.

Primul roman care beneficiaza de moarte asistata. Este o premiera si pentru Spania, acolo unde a comis fapta de care este acuzat

Ce au decis judecătorii

S-a stabilit că starea de vulnerabilitate, durere și suferință în care se află românul legitimează cererea acestuia de moarte voluntară înainte să fie dus în fața instanței. Magistrații au precizat că dreptul lui la moarte asistată trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a victimelor.

Judecătorii au transmis că starea de sănătate a românului este una foarte gravă, precizând că acesta are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”. Prezența sa pe banca acuzaților „ar fi o afectare intolerabilă a demnității și integrității sale fizice și morale”.

Solicitarea a fost aprobată de Curtea Constituțională din Spania pe 9 august, iar ziua în care Sabău va fi autanasiat a fost stabilită pe 23 august.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...