EXCLUSIV

Primul român care a zburat în cosmos face marele anunț. „În 10 ani am putea avea prima bază umană permanentă la polul sud al Lunii”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 17.01.2022, 18:02
Primul român care a zburat în cosmos face marele anunț. „În 10 ani am putea avea prima bază umană permanentă la polul sud al Lunii”. EXCLUSIV

Dumitru Prunariu crede că colonizarea astrului natural al Pământului e mai aproape ca oricând. El a declarat pentru impact.ro că potrivit anunțului celor de la NASA, la sfârșitul anului 2024 sau cel mai târziu la începutul lui 2025, va zbura spre Lună o nouă misiune cu echipaj uman, la mai bine de 50 de ani de la cea precedentă.

Dumitru Prunariu, despre prima bază umană permanentă de pe Lună

Colonizarea Lunii este mai aproape de realitate ca oricând în altă perioadă a istoriei. Primul și pentru multă vreme și singurul român care a zburat și a trăit o perioadă de timp în cosmos crede că acest proiect cu totul special, care a înflăcărat imaginația oamenilor din diverse secole, ar putea fi materializat în următorul deceniu.

„Orice este posibil la acest capitol. Colonizarea satelitului natural al Pământului e mai aproape ca oricând să devină realitate. Spre exemplu, doar în acest an, 2022, sunt programate nouă misiuni pe Lună. Și misiuni guvernamentale, dar și private. Ceea ce ne arată că atracția pe care o exercită asupra noastră acest astru este imensă în cei peste 60 de ani de când omul a zburat în spațiul extraterestru”, spune Dumitru Prunariu.

El a declarat pentru impact.ro că potrivit anunțului celor de la NASA, la sfârșitul anului 2024 sau cel mai târziu la începutul lui 2025, va zbura spre Lună o nouă misiune cu echipaj uman, la mai bine de 50 de ani de la cea precedentă.

„Cucerirea” Lunii a început în 20 iulie 1969

Luna a fost vizitată cel mai recent de către un echipaj uman, în 1972, prin misiunea „Apollo 17”, de atunci încoace Luna rămânâd departe de sfera preocupărilor umane pe tema cercetărilor cosmice. „Cucerirea” Lunii a început în 20 iulie 1969, atunci când celebrul astronaut american Neil Armstrong călca pe acest astru și rostea celebrele cuvinte, intrate în istorie, „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire!”.  

Dumitru Prunariu, unul dintre puținii ce „au călcat” în cosmos, crede că în zece ani oamenii ar putea locui cvasi-permanent pe Lună
Călătoriile pe Lună, aproape de obișnuință pentru omenire

Care e scenariul descris de Prunariu

Colonizarea Lunii și crearea unei baze de cercetare științifică, după modelul celor care există de multă vreme la polii Pământului, este un proiect aflat de multă vreme în atenția organismelor guvernamentale ale celor mai dezvoltate state ale lumii, în frunte cu Statele Unite ale Americii, China și Rusia. Mai nou, în cazul înființării unei baze materiale care să găzduiască permanent o comunitate umană pe Lună, există indicii care arată că acest lucru ar fi cel mai propice în zona polilor.

„Cel mai probabil acea bază despre care acum vorbim doar în termeni teoretici va fi găzduită de zona polului sud al Lunii. În plus, se ia din ce în ce mai serios în calcul înlocuirea actualei stații spațiale cu una nouă, mai performantă tehnologic, care să devină un fel de hub în care oamenii să se oprească în călătoria lor spre Lună. Pe de o parte, cei care ar veni de pe Pământ ar urma să petreacă câteva săptămâni pe viitoarea stație interspațială, pregătindu-se pentru aselenizare, în timp ce ceilalți, care ar veni de pe Pământ, ar urma să facă o scurtă escală pe drumul de întoarcere spre casă!”, descrie același Dumitru Prunariu scenariul cel mai probabil vizat de oamenii de știință din întreaga lume.

„În plus, ar mai fi un atu de luat în calcul. Nava gigant de transport gândită de SpaceX, compania lui Elon Musk, ‘Starship’, ar urma să joace un rol cu totul special în transportul materialelor de construcție de care va fi nevoie pentru ridicarea bazei permanente pe Lună. Desigur, pentru acest proiect vor fi selectați cei mai buni dintre cei mai buni candidați și că perioada de ședere va fi clar determinată, dar sunt optimist asupra faptului că la finele următorului deceniu am putea asista la materializarea unui vis aparte al omenirii”, a conchis Dumitru Prunariu.

Urmăriți Impact.ro și pe