Primul răspuns al Rusiei pentru Finlanda după decizia de aderare la NATO. Ar putea lăsa țara fără gaze

Beatrice Dumitru 12.05.2022, 17:48
Primul răspuns al Rusiei pentru Finlanda după decizia de aderare la NATO. Ar putea lăsa țara fără gaze

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a schimbat considerațiile de securitate ale Finlandei și Suediei, care au luat în calcul aderarea la NATO. Finlanda este prima care a anunțat că vrea să se integreze în alianța militară occidentală, dar decizie nu este deloc pe placul Rusiei, care se pare este pregătită să ia și prima măsură împotriva țării nordice.

Finlanda ar putea rămâne fără gazele din Rusia

După ce președintele Finlandei Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au anunțat decizia țării de a solicita aderarea la NATO „fără întârziere”, Kremlinul a răspuns imediat, susținând că mișcarea statului scandinav este regretabilă și „cu siguranță” reprezintă o amenințare pentru Rusia „și un motiv pentru un răspuns simetric”. Și se pare că Moscova face prima mișcare.

Astfel, politicieni de top finlandezi au fost avertizați că, vineri, Rusia ar putea opri livrările de gaz către Finlanda vecină, potrivit ziarului local Iltalehti, fără a specifica de unde ar fi venit avertismentul, scrie Reuters. Polonia și Bulgaria sunt alte două țări cărora Rusia le-a întrerupt livrările de gaze.

Primul răspuns al Rusiei pentru Finlanda după decizia de aderare la NATO. Vrea să lase țara fără gaze

60-70% din gazul folosit în Finlanda provine din Rusia

La începutul lunii mai, guvernul finlandez a declarat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său din est, cu care împarte o graniță de 1.300 de kilometri, să întrerupă livrarea de gaze, ca răspuns la refuzul Finlandei de a respecta cererile Rusiei ca plățile să fie făcute în ruble.

Finlanda este pregătită pentru posibilitatea ca livrările de gaze din Rusia să se încheie”, declara ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurain, la începutl lunii.

Aproximativ 60-70% din gazul folosit în Finlanda provine din Rusia. Cu toate acestea, a reprezentat puțin mai mult de 5% din consumul total de energie al țării anul trecut, potrivit datelor preliminare ale Statistics Finland, petrolul, biomasa pe bază de lemn și energia nucleară fiind principalele surse de energie. Cele mai multe gaze naturale sunt folosite în producția industrială.

Polonia și Bulgaria sunt alte două țări din Uniunea Europeană care nu mai primesc gaze naturale din Rusia, după ce gigantul de stat Gazprom a anunțat sistarea exporturilor, după refuzul acestora de a achita livrările în ruble rusești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...