Primul prezicător din România. Ce serviciu le oferea clienților și cum îl puteai contacta

Emanuela Pană 24.11.2021, 09:28
Primul prezicător din România. Ce serviciu le oferea clienților și cum îl puteai contacta

Oamenii au căutat dintotdeauna să cunoască detalii despre viitor, despre destinul lor, apelând la ghicitori, prezicători, cititori în cărți și chiar vrăjitoare. În ciuda faptului că suntem o țară creștină, practicarea ghicitului și a vrăjitoriei a ajuns să facă parte din tradiția poporului nostru. Cine a fost primul prezicător din România și ce serviciu le oferea clienților, afli în rândurile de mai jos.

Primul prezicător din România

Citirea în cărți pentru a prezice viitorul este o practică străveche, atât în România, cât și pretutindeni în lume. Metoda profeției este aplicată fără ezitare și în zilele noastre, cei care vor să cunoască detalii din viitor apelând nu doar la vrăjitoare și ghicitori, ci și la prezicători despre care se crede că au darul clarviziunii.

Astfel, ghicitul este practicat înainte de căsătorie, atunci când cineva este bolnav, când cineva vrea să știe ce se va întâmpla într-o situație dată, în cazul certurilor, ca să afli viitorul, ș.a.m.d. În foarte multe cazuri, pare că oamenii sunt mai interesați de ce le va aduce ziua de mâine decât cea de azi. Sau, cu alte cuvinte, oamenii sunt mai preocupați de viitor decât de prezent. Așa se face că mulți ajung să apeleze la ocultism, care implică, în linii mari, ghicirea, chemarea morților, vrăjitoria, astrologia, etc.

După cum aminteam și în rândurile de debut ale acestui articol, ghicirea este practicată în România din cele mai vechi timpuri, chit că suntem o țară creștină, iar învățăturile Bibliei sunt împotriva a tot ceea ce înseamnă prezicerii destinului. În cartea 2 Petru, capitolul 2, cu versetele 1-2, găsim scris:

În norod s-au ridicat și proroci mincinoși, cum și între voi vor fi învăţători mincinoși, care vor strecura pe furiș erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat și vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică. Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Și, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău“.

Biserica: “Sunt doar niște escroci”

În prezent, Biserica Ortodoxă îi acceptă doar pe aceia care au viziuni spontane în timpul spovedaniei, fiind cât se poate de categorică în privința celorlalți: sunt doar niște escroci.

Preoţii care pretind că spun viitorul manipulează credincioşii. Folosesc cărţile de cult Evanghelia sau Molitfelnicul pe care le scot din context. În loc să le dea credincioşilor un sfat sau o îndrumare, profită de slăbiciunea lui pentru a trage ei foloase. Ei sunt pricepuţi în crearea unei poveşti, în care acela care le-a cerut ajutorul să se regăsească, pentru a crea o dependenţă psihologică, pentru a-l stoarce de bani“, spunea preotul călugăr Maxim Vlad, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Personalitățile care și-au prezis moartea. Ce au spus despre propriul lor sfârșit

Ce serviciu le oferea clienților

Când vine vorba despre ghicit, Carmen Hara sau Baba Vanga sunt, cu siguranță, două nume sonore. Însă câți dintre voi au auzit măcar o data despre Săvescu?

Săvescu, primul prezicător român. Ce servicii le oferea clienților
Săvescu, primul prezicător român. Ce servicii le oferea clienților

Se crede că aceasta ar fi fost primul prezicător român, ocupându-se numai cu „chestiuni serioase, la persoane serioase“. Cu descoperirea sa proprie în calcularea „cifrelor“, Săvescu prezicea „pe un timp limitat cu date, ani, luni, zile“.

Despre el se spunea că „descoperă orice mister din viață, dezleagă orice lucrături, având lămuriri necesare“. Totodată, Săvescu promitea și „discreție sigură“. Mai mult, el prezicea și oamenilor din provincie, prin scris. Oferea „consultațiuni“ de la 9 la 12 și de la 3 la 8, în toate zilele săptămânii, mai puțin duminica. Pe lângă preziceri, acesta se ocupa și cu urmăriri: „Având agenți speciali, face orice urmăriri, detective sigure, serios în afaceri serioase“.

Prezicătorul Săvescu putea fi găsit la următoarea adresă: Strada Justinian, Nr. 6 (colț cu Polonă).

Urmăriți Impact.ro și pe