Primul pas spre deschiderea teraselor? Anunțul lui Ludovic Orban

Redacția IMPACT 16.05.2020, 15:39
Primul pas spre deschiderea teraselor? Anunțul lui Ludovic Orban

România a intrat, începând cu data de 15 mai în stare de alertă, după cele 60 de zile în care românii s-au aflat în stare de urgență? Ce se întâmplă cu terasele și centrele comerciale?

Cum arată situația redeschiderii teraselor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede introducerea stării de alertă care era programată de la 15 mai, dar care, teoretic intră în vigoare luni, 18 mai. Tot începând cu această dată, terasele și centrele comerciale care se întind pe cel mult 15.000 de metri pătraţi, s-ar putea redeschide, respectarea obligatorie a măsurilor de distanțare, scrie Adevarul.ro.

„Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. (2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate la alin. (1), cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară”, conform articolului 8 al legii privind starea de alertă.

Ludovic Orban, premierul României. Foto: Inquam Photos/George Calin
Ludovic Orban, premierul României. Foto: Inquam Photos/George Calin

Dar, Guvernul lui Ludovic Orban a emis joi OUG 68/2020, în baza căreia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a declarat prin Hotărârea 24/2020 stare de alertă începând din 15 mai şi a instituit o serie de măsuri de distanţare socială şi protecţie sanitară, dar fără a stabili şi sancţiuni. Printre acestea se număra şi decizia ca terasele să rămână închise, dar temporar.

„Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii”, potrivit punctului 6 al anexei din hotărârea CNSU.

OUG 68/2020 care stă la baza acestei decizii este deja în vigoare începând de vineri, 15 mai, dar fără a stabili, însă o serie de sancțiuni. În privință încălcării regulilor privind deplasarea în afara zonei metropolitane, amenzile care vor fi acordate românilor care nu respectă legea pot ajunge și până la 2.500 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI