Primul oraș din România unde limita de viteză va fi de 30 km/oră. Este preferatul turiștilor

Cristian Cojocaru 25.07.2021, 18:01
Primul oraș din România unde limita de viteză va fi de 30 km/oră. Este preferatul turiștilor

La recomandarea OMS, mai multe orașe din lume încep să adopte noi măsuri în ceea ce privește limita vitezei legale. În România este deja pe listă un oraș care dorește ca noua limită de viteză să fie de 30 km/h.

Care oraș din România impune o nouă limită de viteză

Brașovul ar putea fi primul oraș din România care va impune o nouă limită de viteză. Astfel, municipalitatea ia în serios recomandarea venită din partea OMS, recomandare căreia i se raliază tot mai multe mari orașe ale Europei. Edilul Municipiului Brașov a afirmat că a ”primit foarte multe sesizări…”.

Chiar dacă această nouă măsură este una destul de greu de implementat în marile orașe ale țării, Allen Coliban, primarul Brașovului nu exlcude această variantă. Acesta dorește ca ideea să fie dezbătută și speră să fie adoptată în cele din urmă.

„Este o idee pe care mi-o doresc dezbătută în cadrul comisiei de circulație a primăriei, cu atât mai mult cu cât am primit foarte multe sesizări din partea celor care locuiesc în centrul vechi cu privire la viteză excesivă”, a declarat Allen Coliban, edilul Brașovului.

La nivelul Europei, Parisul este primul oraș care aplică deja această limitare de viteză pe aproximativ 60% dintre străzile capitalei. Începând cu toamna acestui an, doar câteva artere importante vor mai face excepție de la noua limită de viteză.

oraș românia limită viteză
Limitarea vitezei in orase ar putea salva multe vieti

În ce constă recomandarea OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, liderul Organizației Mondiale a Sănătății a propus în data de 18 mai, limitarea vitezei în orașe la 30 km/h. În situația țărilor care folosesc sistemul imperial, precum SUA sau Marea Britanie, această limită este de 20 mile/h. Oficialii instituției au anunțat că la fiecare 24 de secunde, o persoană își pierde viața într-un accident rutier.

“Pe măsură ce ne revenim după COVID-19, să construim și drumuri mai sigure, pentru o lume mai sigură “, a declarat Tedros, citat de Deutsche Welle.

Aproximativ o treime din decesele survenite în accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă. Totodată, OMS a anunțat că pentru fiecare kilometru pe oră peste limita de viteză crește riscul unui accident fatal cu 4,5%.

“Astăzi și în fiecare zi, 3.000 de copii sunt ucisi sau răniți pe străzile din întreaga lume. Este o criză care este provocată de oameni și poate fi complet prevenită “, a precizat Zoleka Mandela, ambasador global al Initiativei pentru Sanatatea Copilului.

Ambasadorul a oferit drept exemple orașe precum Bruxelles sau țări ca Spania, acolo unde au fost deja aprobate limitările de viteză pentru a mai atenuna din efectul accidentelor.