Primul nume greu arestat în revoltele din Kazahstan. A fost acuzat de trădare

Stan Filon 08.01.2022, 14:45
Primul nume greu arestat în revoltele din Kazahstan. A fost acuzat de trădare

A fost aflat primul nume greu arestat în revoltele din Kazahstan! Zeci de persoane au murit în protestele care au pus stăpânire de câteva zile pe Kazahstan, unde trupe rusești au fost invitate de autorități să-i țină în frâu pe pprotestatari. Ei bine, acum a fost reținut un înalt demnitar, care s-a aflat în conducerea țării o bună perioadă de timp.

Primul nume greu arestat în revoltele din Kazahstan

Forțele de ordine din Kazahstan l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al comitetului pentru securitate națională al țării. Acesta este suspectat de trădare, relatează Reuters. Massinov a fost concediat chiar săptămâna aceasta, după izbucnirea protestelor în Kazahstan.

Karim Massimov nu este singurul demnitar reținut, alături de el ajungând în arest mai mulți oficiali. Momentan, numele lor nu a fost dat publicității. Anunțul reținerii sale a fost făcut chiar de comitetul pentru securitate națională, instituție pe care a condus-o. Jurnaliștii Reuters au încercat să ia legătura cu Massimov, însă nu au reușit.

Primul nume greu arestat in revoltele din Kazahstan
Primul nume greu arestat in revoltele din Kazahstan

Președintele kazah a cerut trupe rusești în țară

Karim Massimov este cunoscut ca fiind un apropiat al fostului președinte, Nursultan Nazarbaev. El a fost prim-ministru de două ori și s-a aflat și în fruntea administrației prezidențiale la momentul în care Nazarbaev se afla în fruntea statului, fiind mâna sa dreaptă. Ulterior, a condus Comitetul pentru Securitate Națională.

Revoltele din Kazahstan au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării. Acestea s-au extins apoi în oraşul regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Zeci de oameni au murit, iar armata are voie să tragă fără avertisment!

Mai mult decât atât, la invitația președintelui Kassim Tokae trupe rusești au intervenit în țară împotriva protestatarilor, pe care șeful statului îi numește „teroriști”. Forța militară trimisă în Kazahstan numără aproximativ 2.500 de soldați iar Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia susține că reprezintă o „forță de menținere a păcii” și că rolul său este, de fapt, cel de a proteja instalațiile de stat și militare.

Ministerul român de externe a anunțat că 100 de compatrioți, se află în Kazahstan. Niciunul nu a solicitat deocamdată, asistență consulară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...