VIDEO

Primul meteorit devenit viral: impactul care ar fi putut să ne coste foarte scump

Gabriel Peneș 17.02.2023, 13:44
Primul meteorit devenit viral: impactul care ar fi putut să ne coste foarte scump

Primul meteorit devenit viral. Pe 15 februarie s-au împlinit 10 ani de când cel mai cunoscut astfel de corp ceresc din timpurile contemporane a explodat pe cerul Rusiei cu o putere sonică de 300 de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima. Faptul că evenimentul s-a petrecut într-o vreme când dispozitivele de înregistrare, telefoanele mobile, luaseră deja avânt, a făcut din acest meteorit o adevărată vedetă a astronomiei, dar magnitudinea manifestării sale a „trezit” omenirea în legătură cu pericolele ce pot veni din Cosmos.

Primul meteorit devenit viral

Lumea modernă nu s-a confruntat foarte des cu pericole reale venite dinspre spațiul cosmic. Cum explozia ce a avut loc în zona Tunguska a avut loc în 1908, când mijloacele de comunicare și de filmare erau mult mai reduse și primitive, a făcut ca lumea să nu conștientizeze amploarea celor întâmplate acolo.

Dar acum zece ani, Pământul a fost lovit de cel mai spectaculos și periculos meteorit din perioada contemporană. Chiar dacă s-a soldat doar cu răniți, nu și cu decese, evenimentul a readus aminte omenirii despre pericolul reprezentat de astfel de ciocniri cosmice. Iar cine nu crede în pericolul lor să ia aminte la dinozauri, a căror dispariție a fost decisă, acum 66 de milioane de ani, de impactul unui asteroid cu Terra.

În dimineața zilei de 15 februarie 2013, la ora locală 9.20, când oamenii și copiii se pregăteau sau erau în drum spre locurile de muncă ori școli, o lumină strălucitoare a străbătut cerul de deasupra zonei Celeabinsk, din sudul regiunii Uralului de Sud. Șocați, oamenii nu au înțeles, prima oară, ce i-a lovit, dar au aflat după aceea.

A fost vorba de un meteorit cu un diametru de aproximativ 15 metri și o greutate de circa 7.000 – 10.000 de tone care a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de circa 19 km/secundă.

Primul meteorit devenit viral: impactul care ar fi putut să ne coste foarte scump
Bucata de 654 de kilograme rămasă din meteoritul căzut în zona Celeabinsk, din Rusia, este expus acum în muzeul de istorie al Universității Uralului de Sud

Impactul care ar fi putut să ne coste foarte scump

Meteoritul a început să se dezintegreze, din cauza supraîncălzirii și topirii, și să se rupă în bucăți incandescente începând cu o altitudine de aproximativ 50–30 km. Fragmentele de rocă s-au prăbușit spre sol cu o viteză aproximativă de 35.000 km/oră (de zece ori mai repede decât un glonț de pușcă).

Explozia sonică ce i-a urmat a avut o putere de 30 de ori mai mare decât cea produsă de bomba atomică de la Hiroshima. N-au existat cazuri de decese, dar peste 1.500 de persoane, printre care 300 de copii, au fost rănite de geamurile sparte şi pereţii prăbuşiţi de forţa undei sonice.

Grație smatphone-urilor, camerelor video de la mașini și celor de securitate de la magazine, evenimentul a devenit, probabil, primul de acest fel care a fost înregistrat din numeroase unghiuri, permițând cercetătorilor să-l studieze. Iar filmările au devenit, ulterior, virale, pe internet.

Filmările cu evenimentul l-au făcut celebru

Deși o bună parte din masa meteoritului s-a topit în atmosfera planetei, unele resturi au fost aruncate peste câteva localități din zona Celeabinsk. Elevii multor școli, dar și locuitori curioși au găsit multe asemenea fragmente, dar n-au vorbit despre asta de teama că le-ar putea fi luate de autorități.

În orele ce au urmat impactului un crater de 6 metri diametru a fost zărit pe suprafața înghețată a lacului Chebarkul. O misiune de recuperare ce a durat mai multe luni a reușit să aducă la suprafață o bucată de 654 de kilograme din meteorit, ce se află acum într-un muzeul de istorie al Universității Uralul de Sud, scrie iflscience.com.

Meteoritul de la Celeabinsk a fost ca un „semnal de trezire” pentru omenire și, mai ales, pentru comunitatea științifică, în privința posibilelor efecte devastatoare ale unui asemenea impact, mai ales că oamenii de știință stau destul de rău în privința predicțiilor legate de asemenea evenimente.

La începutul acestei săptămâni, un meteorit de mărime redusă, circa 1 metru în diametru – a străbătut în flăcări Canalul Mânecii aflat între Franța și Anglia. Surprinzător sau nu, acesta a fost abia a șaptea oară în istorie când cercetătorii au prevăzut un asemenea impact înainte ca el să aibă loc.

Oamenii de știință și agențiile spațiale acordă o atenție tot mai mare pericolelor ce pot veni din spațiul cosmic. Este șo motivul pentru care NASA a experimentat în cadrul misiunii DART de anul trecut, capacitatea de a devia un obiect cosmic care s-ar îndrepta spre Pământ, misiune încununată de succes. Totuși, nu trebuie uitat de ce s-a întâmplat la Celeabinsk, acum 10 ani și de faptul că multe alte corpuri cosmice potențial periculoase pentru Terra rămân încă nedetectate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....