Primul județ din România în care masca în școli ar putea fi să nu mai fie obligatorie. ”Am convocat consiliul județean”

Mirabela Vasile 20.09.2020, 13:59
Primul județ din România în care masca în școli ar putea fi să nu mai fie obligatorie. ”Am convocat consiliul județean”

Primul județ în care masca în școli ar putea să nu mai fie obligatorie. Președintele Consiliului Județean din Harghita vrea să facă noi schimbări, la numai o săptămână de la începerea noului an școlar. Csaba Borboly dorește ca purtarea măștii să fie facultativă în clasele primare. Acest lucru să poată fi pus în aplicare în județele în care există ”scenariul verde”. De asemenea liderul UDMR spune că masca dăunează sănătății celor mici și îngreunează modul de învățare.

Primul județ din țară unde masca ar putea să nu mai fie obligatorie. S-au început demersurile

Borboly va întruni comitetul pentru situații de urgență la începutul săptămânii viitoare și va propune adoptarea unui document. În act se prevede modificarea ordinului ministrului Sănătății și cel al Educației, spune G4Media.

„Pentru ziua de luni am propus convocarea Comitetului Județean pentru Coordonare si Conducere al Intervenției (CJCCI) Harghita, astfel încât să avem o decizie comună pentru susținerea propunerii de modificare a ordinului comun referitor la purtarea măștii în grădinițe și în clasele I-IV să fie facultativă în județele cu scenariu verde”, a anunțat sâmbătă Borboly Csaba.

De asemenea, liderul UDMR a venit cu un mesaj pe contul personal de Facebook în care a explicat situația. Acesta susține că a venit cu inițiativa de modificare, după ce i s-au semnalat problemele semnalate de medici, părinți și învățători.

„Dorim ca purtarea măștii în județele unde este scenariu verde și în localitățile unde nu sunt probleme, pentru copiii mici, până la 11 ani, purtarea măștii să fie facultativă. Sunt foarte multe îmbolnăviri, foarte multe probleme semnalate de medici, părinți, învățători și educatori. (…) Chiar și OMS propune ca masca să fie obligatorie numai peste 12 ani”, susține șeful CJ Harghita.

Elevii ar putea sa nu mai poarte masca in scolile din Harghita
Elevii ar putea sa nu mai poarte masca in scolile din Harghita

Ce prevede modificările ordinului propuse de președintele Consiliului Județean Harghita

Președintele Consiliului Județean vine cu propunerea de aprobare a unei scrisori care va fi trimisă lui Nelu Tătaru și Monica Anisie. În document se prevede modificarea ordinului în care masca în școli e obligatorie. Iată modificările obținute de G4Media pentru modificările din ordin. Astfel, Harghita ar putea deveni primul județ în care masca în școli ar putea să nu mai fie obligatorie.

„În cazul învățământului primar (inclusiv clasele pregătitoare) purtarea măștii nu este obligatorie în cazul elevilor din județele/localitățile unde se aplică scenariul 1 (verde) și este obligatorie doar în cazul elevilor din județele/localitățile unde se aplică scenariul 2 (galben).”

Liderul UDMR spune că în multe țări europeană masca nu e obligatorie în școli și nici în sălile de clasă. De asemnea, există dovezi care arată ce daune provoacă purtarea măștii copiilor. De altfel, se spune că elevii între 5-11 ani sunt mai puțini protejați prin utilizarea măștii decât adulții.

Urmăriți Impact.ro și pe