Industria jocurilor video a căpătat dimensiuni uriașe în ultimii ani. Dar totul a pornit acum 50 de ani, când a fost lansat jocul Pong, o versiune pe care, azi, o considerăm primitivă, a unui joc de tenis de masă. Însă succesul comercial de care s-a bucurat Pong a dus la o adevărată explozie a acestei industrii și i-a marcat definitiv istoria.
Primul joc video pe care chiar și unii români din generații mai mature și-l aduc aminte este Pong. În anii 80 ajunsese și la noi acest joc ce avea să scrie istorie și a creat, finalmente, o adevărată industrie.
Industria jocurilor aduce anual venituri de zeci de miliard de dolari, la ora actuală, și este unul dintre cele mai competitive domenii, unde sunt aplicate cele mai recente şi, implicit, costisitoare inovaţii tehnice, atât de
hardware, cât şi în privinţa programelor.
Dar toată „nebunia” acestei industrii a început de la jocul Pong, lansat de compania Atari, pe 27 noiembrie 1972, acum exact 50 de ani, scrie engadged.com. Deşi nu este chiar primul joc video inventat pentru calculatoarele „arhaice” ale vremii, Pong este cel care a schimbat lumea gaming-ului.
Prototipurile timpurii ale jocurilor video au fost dezvoltate în laboratoare în anii 1960, dar lansarea lui Atari a jocului Pong a fost punctul care a declanșat întreaga industrie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Nolan Bushnell şi Ted Dabney au înfiinţat compania Atari Inc. pe 27 iunie 1972, iar cinci luni mai târziu, a apărut jocul alb-negru care a cucerit lumea, înainte de jocurile online pentru dispozitive diverse, de la computer la tabletă sau smartphone.
Înainte ca Pong să cucerească lumea, apăruseră câteva jocuri interactive pentru computer, precum „Tennis for Two” (Tenis în doi), în 1958, „Spacewar” (Război spaţial), în 1961, sau „Galaxy Game” (1971). Dar Pong a marcat industria de jocuri video încă de la apariţia sa, în urmă cu cinci decenii, fiind primul cu succes comercial internaţional.
Jocul primitiv bidimensional este foarte simplu: două linii verticale simbolizează două palete de ping pong, câte una pe ambele margini ale ecranului. „Bila” este reprezentată de un pătrat şi este trimisă de la o paletă la alta.
Cu toate că nu are caracteristici extraordinare, jocul a avut un succes comercial nebun, iar pixelii vizibili pot fi consideraţi „bulgării” care au pornit avalanşa industriei de gaming. Jocul a fost „desenat” de Allan Alcorn, un expert în electronică şi computere, care a fost însărcinat de şefii Atari să creeze un simulator.
Este demn de amintit că, la acea oră, Alcorn avea doar 24 de ani și niciun fel de experiență în jocurile video. De fapt, Pong a fost făcut inițial mai mult ca un antrenament al lui Alcorn pentru a căpăta fix ce-i lipsea: experiența.
În 1972, Atari a vândut peste 8.000 de dispozitive arcade cu Pong, iar în 1977 vindea 150.000 de console pentru ca utilizatorii să poată juca acasă. De atunci, consola de jocuri Atari VCS, cunoscută cu denumirea „Atari 2600”, s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare până la retragerea de pe piaţă, în 1992
Și oricât de depășit ni s-ar părea astăzi jocul, fără Pong, probabil că nici Nintendo n-ar fi existat, iar Steve Jobs și Steve Wozniak probabil că n-ar fi creat niciodată Apple.
Sursa foto: engadged.com