Primul discurs al Reginei Elisabeta a II-a. Ce spunea la doar 14 ani

Andra Daoud 09.09.2022, 13:09
Primul discurs al Reginei Elisabeta a II-a. Ce spunea la doar 14 ani

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în anul 1952, la vârsta de aproape 26 de ani. În primii ani de viață, nimeni nu se aștepta să devină regină, cu atât mai mult cu cât era a treia în linia succesiunii la tron. Cu toate acestea, a fost crescută în spiritul valorilor familiei regale, iar la vârsta de 14 ani, prințesa Elisabeta susținea deja primul ei discurs. Ce le-a spus la vremea aceea supușilor, în plin război.

Primul dincurs pe care l-a ținut Regina Elisabeta a II-a

În timpul domniei bunicului ei, Elisabeta era a treia în linia succesiunii la tron, iar șansele să ajungă vreodată regină erau destul de mici. După moartea bunicului ei, tronul a fost preluat de unchiul său, Edward, care încă era tânăr, așa că Elisabeta a devenit a doua în linia succesiunii. Edward al VIII-lea a abdicat însă în același ani, după ce căsătoria propusă de el a dus la o criză constituțională.

După abdicare, tronul a fost preluat de Regele George, tatăl Elisabetei, iar aceasta a devenit prima în linia succesiunii, urmând să fie regină după moartea tatălui său. Mica prințesă a primit o educație aleasă, însă fără presiunea că la un moment dat ar putea deveni regină. Lucrurile au devenit clare abia când Lilibet avea 10 ani, iar tatăl său a fost încoronat rege. Începând din acel moment, a fost sigur că într-o bună zi, Elisabeta va purta coroana de regină.

Tânăra prințesă a ținut primul discurs la vârsta de 14 ani, în 1940, mai exact, în contexul celui de-al doilea Război Mondial. Bătălia pentru Anglia era în plină desfășurare, iar copiii londonezi erau trimiși departe de familiile lor, pentru a fi protejați de bombardamentele armatei germane. Elisabeta se afla la Castelul Windsor, unde a stat în cea mai mare parte a războiului, atunci când a înregistrat un mesaj radiofonic pe care l-a transmis națiunii.

„În cele din urmă, totul va fi bine. Pentru că Dumnezeu va avea grijă de noi și ne va da victoria și pacea”, a spus Elisabeta, la 14 ani.

primul discurs al reginei elisabeta 1
Printesa Elisabeta, inainte de a deveni regina

Ultimul discurs memorabil al Reginei Elisabeta a II-a

La 12 ani de când s-a adresat națiunii pentru prima dată, Elisabeta devenea regină. Tatăl său, Regele George, a murit în timp ce Elisabeta și soțul ei, Prințul Filip, se aflau într-o vizită în Kenya. Suverana a domnit timp de peste 70 de ani, fiind cea mai lungă domnie din istoria Angliei și a doua cea mai lungă din lume. Starea de sănătate a reginei s-a deteriorat în ultimul an, iar aparițiile ei publice au fost din ce în ce mai puține.

Ultimul discurs memorabil al suveranei a fost în 2021, de Crăciun, când regina a înregistrat un mesaj video pentru popor, în care l-a omagiat pe Prințul Filip, decedat anul trecut.

„Crăciunul poate fi dificil pentru cei care au pierdut pe cineva iubit. Anul acesta, în mod deosebit, înțeleg de ce. (…) Sclipirea aceea poznașă și întrebătoare era la fel de luminoasă la final ca atunci când l-am văut prima dată. Dar, bineînțeles, viața înseamnă și despărțiri definitive, la fel cum înseamnă și prime întlâniri. Și, oricât de tare ne e dor de el, mie și familiei mele, știu că și-ar dori să ne bucurăm de Crăciun.”, a spus regina, amintindu-și de „capacitatea lui de a găsi ceva amuzant în orice situație”. „Eu și familia mea, chiar dacă ne va lipsi un râs familiar în acest an, ne vom bucura de Crăciun.”, a conchis ea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe