Primul calorifer din casă cu care trebuie sa începi aerisirea înainte de iarnă. Mulți români greșesc

Anca Manolica 22.09.2022, 11:01
Primul calorifer din casă cu care trebuie sa începi aerisirea înainte de iarnă. Mulți români greșesc

Pe măsură ce toamna înaintează și frigul se instalează, inevitabil ne vedem nevoiți să dăm drumul la căldură. Însă, înainte de asta, ar trebui să te asiguri că sistemul tău de încălzire este pregătit pentru vremea rece. El trebuie să funcționeze atât în siguranță, cât și eficient. Iată care este primul calorifer din casă care ar trebui aerisit înainte de a porni încălzirea.

Aerisirea caloriferelor este importantă înainte de pornirea căldurii

Iarna este chiar după colț, aducând temperaturi foarte scăzute, mai ales pe timp de noapte. Astfel, asigurarea că locuința poate fi încălzită în condiții de siguranță este vitală pentru confortul familiei tale. Așadar, înainte de a se răci prea tare este momentul ideal pentru a verifica dacă fiecare parte a sistemului de încălzire funcționează corect.

În acest fel vei avea timp și de eventualele lucrări de reparații sau de a efectua orice întreținere esențială care trebuie făcută înainte de venirea frigului. Este important de menționat faptul că aerisirea se face indiferent de tipul materialelor din care sunt confecționate caloriferele, fie ele din fontă, oțel sau aluminiu.

Pe lângă faptul că aerisirea caloriferelor ajută la buna funcționare a acestora, un alt beneficiu este legat de utilitatea economică. Mai exact, dacă acesta nu se încălzește uniform, atunci acesta va trebui să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile. Automat, factura la utilități va crește. Odată ce ele au fost aerisite, agentul termic va circula prin tot caloriferul și încăperile se vor încălzi mai repede.

Aerisirea caloriferelor este importantă înainte de pornirea căldurii
Aerisirea caloriferelor este importantă înainte de pornirea căldurii

Primul calorifer care trebuie aerisit

Primele radiatoare care ar trebui aerisite sunt cele mai apropiate de centrala termică. Motivul: acestea sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului de încălzire din toată casă, deoarece dacă aceste dispozitive nu funcționează corect, va fi și mai dificil ca temperatura să ajungă și să fie menținută în restul sistemului.

În casele cu mai multe etaje, este obișnuit ca aerul să se acumuleze mai mult în caloriferele de la etajul cel mai înalt. Astfel că, în acest caz, se începe de acolo aerisirea. Verifică apoi să vezi dacă cele de jos încălzesc și ele bine.

După ce caloriferele au fost aerisite, trebuie verificată presiunea din sistem. Pentru a face acest lucru, uită-te la manometrul de presiune, care se află de obicei în partea de jos a centralei. Presiunea trebuie să fie de aproximativ 1 până la 1,5 bar (unitate de presiune).

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...