Primul cal cu „sânge cald” clonat de chinezi. Cum arată și la ce va fi folosit

Mihnea Tălău, Iancu Andreea 13.01.2023, 11:10
Primul cal cu „sânge cald” clonat de chinezi. Cum arată și la ce va fi folosit

O companie din China a prezentat joi publicului un cal clonat care este primul de acest fel născut în această țară și aprobat pentru sporturi ecvestre. Specialiștii spun că această metodă deschide noi perspective pentru respectivul sector sportiv.

Speranțe mari pentru sporturile ecvestre din China

Clonarea cailor de competiție și a cailor de rasă pură a fost practicată în mai multe țări de la începutul anilor 2000, în special pentru îmbunătățiri genetice.

Născut în iunie anul trecut dintr-o mamă surogat, Zhuang Zhuang a fost produs de laboratorul Sinogene din Beijing și este o clonă a unui cal importat din Germania.

Animalul de culoare neagră este primul din grupul de rase „sânge cald” care s-a născut în China și care a fost aprobat oficial de către Asociația Industriei Calului din China. Aceștia sunt, în general, cai ușori, cu un temperament vioi.

Sporturile ecvestre, în special săriturile peste obstacole, au făcut progrese în China în ultimii ani.

Primul cal clonat din lume s-a născut în Italia în 2003

Dar lipsa cailor de înaltă performanță și un decalaj în tehnologiile de reproducere limitează creșterea.

„Am vorbit cu călăreți chinezi care participă la Jocurile Olimpice. Toți aceștia au mai mult de un cal, de obicei doi sau trei. Fiecare cal costă de la câteva milioane până la 10 milioane de yuani (1,5 milioane de dolari). Clonarea poate ajuta la reducerea prețului de reproducere și de creștere a cailor”, a declarat pentru AFP Mi Jidong, directorul general al Sinogene.

Producerea de cai de competiție în China prin clonare ar trebui să facă China mai puțin dependentă de animalele costisitoare importate pentru a aproviziona sporturile ecvestre chinezești.

Primul cal clonat din lume s-a născut în Italia în 2003.

Este cunoscut faptul că aceste companii chineze de clonare a animalelor au făcut progrese semnificative în ultimii ani, tehnologiile fiind acum relativ mature pentru oi, vaci, porci, câini și pisici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...