Primele restricţii ce intră în vigoare în România, după apariţia variantei Omicron. Un nou document oficial, pe lângă certificatul verde

Beatrice Dumitru 05.12.2021, 16:23
Primele restricţii ce intră în vigoare în România, după apariţia variantei Omicron. Un nou document oficial, pe lângă certificatul verde

Autoritățile au anunțat o serie de măsuri după ce au fost confirmate primele două cazuri Covid-19 cu varianta Omicron a virusului. Deciziile au fost luate după o ședință convocată de premierul Nicolae Ciucă, în încercarea de a limita răspândirea noii varinate a coronavirusului.

Măsuri pentru limitatea răspândirii variantei Omicron

La ședință au participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamanetului Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul CNSCBT, Adriana Pistol. Specialiștii spun că varianta Omicron are cele mai multe mutatii și de la variantele anterioare, dar și altele în plus, fiind și cea mai contagioasă dintre toate cele cinci tulpini ale coronavirusului.

Primele restrictii ce intra in vigoare in Romania, dupa aparitia variantei Omicron. Un nou document oficial, pe langa certificatul verde
Raed Arafat, despre formularul de localizare a pasagerului.

În acest context, autoritățile au decis:

  • Persoanele care vin din afara UE trebuie să prezinte test PCR, obținut cu cel puțin 48 de ore înainte. Cei navaccinați intră în carantină.
  • Persoanele care vin din UE trebuie să prezinte test PCR obținut cu cel puțin 72 de ore înainte. Persoanele neveccinate intră în carantină 10 zile.
  • Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală și care vin din state UE aflate în „Zona Roșie” vor sta 19 zile în carantină. Nevaccinații care vin din UE din țări aflate în „Zona Roșie” vor sta 10 zile în carantină.
  • Nevaccinații și cei care nu au trecut prin boală și nu au test nici test PCR vor sta în carantină 14 zile.
  • Cel mai probabil, testul nu se va solicita pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.

Va fi introdus formularul de localizare a pasagerului

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, de asemenea, că se va introduce formularul de localizare a pasagerului (PLF), din 20 decembrie, pentru toate persoanele care intră în România. Documentul este implementat în multe ţări, în aeroporturi, și pe care pasagerul trebuie să îl completeze.

„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular. Acesta va fi obligatoriu și va trebui complet de către toți cei care intră în țară, din UE sau din afara blocului comunitar”, a explicat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe