Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații după ce Austria a împiedicat România să adere la Schenghen, unul dintre cele mai importante obiective politice din ultimii 30 de ani. Liderul de la Cotroceni a spus că este revoltat de atitudinea guvernului de la Viena, dar că vor continua discuțiile cu partea austriacă și Cosiliul Europei.
România a aderat prima data la Spațiul schengen acum 11 ani, dar a fost refuzată de Suedia si Olanda care au invocat atunci problemele cu corupția si crima organizată din țara noastră. De data aceasta, Austria s-a opus extinderii spațiului eruopean de liberă circulație.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit pentru prima dată despre votul Austriei împotriva țării noastre din Consiliul JAI și a subliniat că una dintre prinicpalele probleme atunci când se discuta despre aderarea României la Spațiul Schengen era existanța MCV-ului (Mecanismul de Cooperare și Verificare), ridicat de Comisia Europeană în luna noiembrie.
„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți în România și trebuie să spun că am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire și supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în spațiul Schengen – noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reușite notabile. Să nu uităm că una dintre principalele piedici când venea vorba despre integrarea în spațiul Schengen a fost existența acelui MCV”, a declarat Kalus Iohannis.
Președintele României a amintit că pe 16 noiembrie a avut loc la București o întrunire a miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană, iar la finalul aceteia a fost emisă o declarație în care se arăta că România și Bulgaria sunt binevenite în spațiul Schengen. Declaratia a fost semnată și susținută inclusiv de ministrul de Interne al Austriei.
„Două zile mai târziu, același ministru de Interne din Austria declara în fața presei austriece că Viena nu poate să admită o lărgire a spațiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înțeles. S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis în niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, și când s-a votat, s-a petrecut un lucru interesant: Austria a susținut timp de două săptămâni, că atât a durat întreaga etapă de NU, că spațiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulți migranţi. Dar pentru Croația a știut să voteze DA, pentru România și Bulgaria a știut să voteze NU. (…) Practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-a cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migrației ilegale”, a mai afirmat liderul de la Cotroceni.
Klaus Iohannis a mai precizat că miercuri și joi, probabil și vineri, va fi prezent la o întrunire a Consiliului European unde va ridica această problemă și va exista o dezbatere, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește din nou Consiliul JAI.
„Acest vot, chiar dacă m-a supărat și m-a dezamăgit, nu mă face să dau înapoi. Și personal voi rămâne foarte conectat la fenomen și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spațiului Schengen. Asta nu va fi simplu. (…) Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată în a urmări ceea ce este bine pentru comunitatea care m-a ales, și de data aceasta este națiunea română, și mă voi implica total. Integrarea în Schengen rămâne pentru mine obiectiv naţional şi rămâne pentru mine obiectiv personal”, a adăugat Klaus Iohannis.
Referitor la cei vinovaţi de acest eşec privind Schengen, Klaus Iohannis a admis că lucrurile puteau fi făcute altfel, mai bine, dar că e greu de înţeles când o parte îşi schimbă atitudinea cu două săptămâni înainte de vot.