Primele precizări ale Ministrului Rafila despre noua strategie din Sănătate. Coplata pentru serviciile medicale, eliminarea scutirilor CAS și asigurările private, printre schimbări

Ana Anitoiu 04.12.2022, 15:50
Primele precizări ale Ministrului Rafila despre noua strategie din Sănătate. Coplata pentru serviciile medicale, eliminarea scutirilor CAS și asigurările private, printre schimbări

Ministrul Alexandru Rafila a făcut primele precizări despre noua strategie națională din Sănătate. Coplata pentru serviciile medicale, eliminarea scutirilor CAS și asigurările private se numără printre schimbări.

Alexandru Rafila, despre noua strategie din Sănătate

Printre schimbările importante în sistemul de sănătate se mai numără reorganizarea spitalelor. Personalul medical va fi normat, astfel că este așteptată o scădere a numărului acestuia. Însă, medicii de familie vor fi aduși în linia întâi, cu prelungirea programului, în structuri alternative Urgențelor din spitale.

„Este vorba despre o strategie în dezbatere publică. Nu este în defavoarea pacienţilor, clar! Abordarea asta este nepotrivită pentru că ne dorim tot ce e mai bun pentru români, căutam variante care să ajute exact ca în alte ţări europene. Ne dorim ca ei să aibă acces la spitale, acum taxa de coplată este de 10 lei.

Nu dorim ca românii să nu se mai deplaseze doar la centrele mari de sănătate, să nu meargă toţi la un singur medic. Căutam modele de bună practică, nu să împovărăm oamenii”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, la Digi 24.

Conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sectorul spitalicesc este caracterizat de ineficiența alocării și utilizării resurselor. Între anii 2014 și 2019, serviciile medicale de spitalizare continuă s-au situat pe un trend descendent, iar cele de zi au crescut într-un ritm susținut.

Ministrul a subliniat că pandemia de coronavirus a agravat tendințele deja existente. La finalul anului 2020, mai bine de o jumătate dintre spitalele publice aveau grade de ocupare a paturilor contractate sub 40%, ca urmare a blocajelor și a reticenței pacienților de a cere îngrijiri în timpul pandemiei.

Potrivit ministrului, deși este posibil ca multe dintre acestea să nu mai revină la nivelurile de dinainte de pandemie, reducerea importantă a accesului la serviciile diagnostice și terapeutice, mai ales pentru afecțiunile cronice se va reflecta în perioada următoare într-o incidență crescută a complicațiilor acestor afecțiuni.

Romania construieste un nou spital oncologic, la Timisoara
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Câți dintre asigurați plătesc contribuții la Sănătate

În prezent, deși au venituri din salarii sau pensii, numeroși români beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției. Doar 33% din numărul total de asigurați plătesc contribuții la sănătate, motivul pentru care a fost creat un deficit important la fondul de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), ce devine astfel vulnerabil la recesiunile economice.

Din populația rezidentă, doar 14% nu este asigurată, având acces doar la pachetul minimal de servicii, ceea ce conduce la folosirea excesivă a serviciilor medicale de urgență și la depistarea tardivă a afecțiunilor cronice, cu efecte negative asupra stării de sănătate și asupra eficienței utilizării fondurilor publice.

În ceea ce privește cheltuielile, mai bine de o jumătate din resursele Fondului Național de Asigurări de Sănătate merge către îngrijirile spitalicești, rămânând mai puțin de jumătate pentru asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate, medicamente, alte servicii și tehnologii medicale.

Strategia națională din Sănătate vizează pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primară prin asigurarea continuității acordării serviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a Unităților de Primiri Urgențe, coordonată de medicii de familie și cu permanența asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ.

Mai mult, pentru ca pacienții să beneficieze rapid de servicii medicale de calitate și accesibile, strategia va include și implementarea unui proiect pilot de furnizare a anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii medicului, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...