Au apărut primele imagini cu incidentul petrecut deasupra Mării Negre în care a fost implicată o dronă americană atacată de avioane de vânătoare rusești. Acestea au fost făcute publice de Centrul European de Comandă al Armatei SUA, fiind filmate de drona doborâtă de ruşi, dar și desfășurătorul evenimentului. Ce apare în imagini.
Centrul European de Comandă al Armatei SUA a precizat că imaginile publicate sunt declasificate ale unei aeronave rusești Su-27 care efectuează o interceptare nesigură/neprofesionistă a unei drone MQ-9 a forțelor aeriene americane în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, pe 14 martie.
Imaginile arată momentele în care cele două avioane Su-27 ale Forţelor Aeriene ale Rusiei au interceptat drona MQ-9 Reaper, care ar fi decolat din România. De asemenea, se mai vede cum unul dintre avioanele rusești eliberează combustibil peste drona spion, iar aceasta pierde din semnalul video. În ultimele cadre surprinse poate fi observată elicea avariată, potrivit imaginilor publicate de Centrul European de Comandă al Armatei SUA.
Pentagonul a explicat că interceptarea dronei şi acţiunile piloţilor ruşi până în momentul în care drona a fost doborâtă au durat aproximativ 30-40 de minute.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Avem dovezi video ale incidentului. Nu știm dacă drona a fost lovită intenționat, știm că drona a fost interceptată intenționat, că comportamentul total neprofesionist și nesigur a fost unul intenționat. Contactul fizic, nu sunt sigur că a fost intenționat, rămâne de văzut. Ce vă pot spune cu siguranță este că avem dovezi clare ale incidentului, care a fost foarte agresiv, avem dovezi video cu combustibilul eliberat de avioanele rusești, și așa mai departe. Incidente se mai întâmplă. Și în mod clar, nu căutam un conflict militar cu Rusia”, a precizat Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA.
Incidentul cu drona a fost prima ciocnire directă dintre SUA și Rusia de când Moscova a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, și a scos la iveală starea dezastruoasă a relațiilor dintre principalele puteri nucleare ale lumii.
Miniștrii Apărării din SUA și Rusia și șefii militari au purtat conversații telefonice rare cu privire la incidentul în care MQ-9 Reaper a fost atacată de avioane rusești, în timp ce se afla într-o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional. Moscova a declarat că nu a avut loc nicio coliziune, iar drona s-a prăbușit după ce a făcut „manevre greșite”, după ce a zburat „provocator” în apropierea spațiului aerian rusesc.