Primele animale vaccinate împotriva Covid. ”Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja”

Cristian Cojocaru 06.03.2021, 17:32
Primele animale vaccinate împotriva Covid. ”Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja”

După ce campania de vaccinare a început încă de anul trecut, a venit și rândul animalelor. Astfel, mai multe animale au fost vaccinate împotriva Covid, în cadrul unei grădini zoologice din San Diego. Serul este unul experimental și a fost dezvoltat după ce mai multe animale au fost testate pozitiv.

Au fost vaccinate primele animale împotriva Covid

Conducerea grădinii zoologice din San Diego, California a hotărât să vaccineze nouă maimuțe cu un ser experimental anti-Covid. Acest demers a luat startul după ce, în luna ianuarie a acestui an, opt gorile au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. Gorilele au fost infectate după ce au intrat în contact cu un îngrijitor infectat, au anunțat joi oficialii instituției.

Până în acest moment, patru urangutani și cinci bonobo au fost imunizați la grădina zoologică. Intenția este de a continua să vaccineze alți trei bonobo și o gorilă în viitorul apropiat. Urgangutanii, cimpanzeii și bonobo sunt speciile care se apropie cel mai tare de specia umană, astfel că aceste specii sunt cele mai expuse în a contacta noul coronavirus.

La mijlocul lunii ianuarie, Parcul Safari al grădinii zoologice a raportat un asfel de caz, în care cele opt gorile de acolo au dezvoltat infecția cu coronavirus, după ce au luat contact cu îngrijitorul. Angajatul nu prezenta simptome și purta mereu echipament de protecție, însă acest lucru nu a fost suficient.

Animale ZOO Bucuresti / Inquam Photos – Bogdan Buda

Vaccinul este testat pe mai multe specii de animale

Un oficial al grădinii zoologice din San Diego, Nadine Lamberski a explicat de ce s-a ajuns la această acțiune.

„Asta ne-a făcut să ne dăm seama că şi celelalte maimuţe erau în pericol. Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja de acest virus pentru că nu ştim exact cum le va afecta”, a declarat Nadine Lamberski.

Aceasta se află în legătură cu Zoetis, o companie care în trecut a făcut parte din Pfizer și care luptă pentru sănătatea oamenilor. Această companie produce vaccinul pentru animale care dezvoltă imunitate împotriva noului coronavirus. Vaccinul este testat pe mai multe specii de animale, dintre care nurci, pisici și câini. Zoetis deține aproximativ 27 de doze de vaccin de rezervă.

Dozele cu ser nu au fost autorizate pentru a fi utilizate la oameni, astfel că grădina zoologică a decis să le folosească în cazul maimuțelor. Potrivit acestora, pericolul utilizaării unui vaccin care nu a fost testat pe primate depășește riscul ca acele animale să dezvolte Covid-19. Personalul grădinii zoologice au administrat prima doză la sfârșitul lunii ianuarie și cu cea de-a doua doză la începutul lunii februarie, la o distanță de trei săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe