Primăria Sectorului 6 oferă 2.677.700 de lei pentru proiectarea unui parc, prin concurs. Primarul spune că hotărârea îi revine unui „juriu complet independent”

Gabriela del Pupo 18.08.2022, 17:21
Primăria Sectorului 6 oferă 2.677.700 de lei pentru proiectarea unui parc, prin concurs. Primarul spune că hotărârea îi revine unui „juriu complet independent”

Primăria Sectorului 6 se adresează tuturor specialiștilor arhitecții, urbaniștii, peisagiștii pentru a găsi cel mai bun proiect pentru Lacul Morii. Se dorește transformarea parcului într-o oază de verdeață, cu zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei și spații moderne pentru evenimente culturale. În concursul de soluții vor intra pentru proiectare Parcul Crângaşi (modificări minimale, mai ales în zona parcării), continuă spre nord, ajunge la insula Lacul Morii, până la Chiajna, în zona adiacentă digului, dar și pe zona sudică, anunță primăria.

„Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici să avem un proiect foarte fain”

Primarul Ciprian Ciucu spune că a văzut potențialul locului încă de la începutul mandatului iar primăria a transmis că realizarea conceptului și evaluarea terenurilor care pot fi impicate în proiect a durat un an de zile. Decizia de a realiza un concurs de proiecte înseamnă și faptul că realizarea efectivă a lucrărilor va fi pe o perioadă mai lungă de timp.

„Lacul Morii reprezintă un avantaj semnificativ pe care noi îl avem din punct de vedere teritorial. Orice luciu de apă este o binecuvântare pentru un oraș. Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici să avem un proiect foarte fain. Ținta este nu doar ca locuitorii Sectorului 6 să petreacă aici timp de calitate, ci ca acest loc să devină unul dintre principalele puncte de atracție din București”, a declarat primarul.

Pentru a nu se bănui vreo implicare din partea primăriei în finalitatea proiectului s-a decis ca juriul să nu facă parte din aparatul primăriei.

„De ce concurs de soluții pentru proiectare? Pentru că este cea mai bună decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai bună soluție, aducând multă valoare adăugată. Era simplu să contractăm o firmă de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite să selectăm cea mai bună soluție! Mergem 100% pe mâna experților. Știu, durează mai mult, dar avem ca exemplu experiența Clujului care a schimbat la față în bine mai multe zone, beneficiind de urbanism de calitate”, a mai precizat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ideea unui concurs nu este o soluție unică și este testată la nivel internațional.

„În legea achizițiilor publice, 98/2016, există această procedură de concurs de soluții, utilizată de toate orașele mari din Europa. Ne bucurăm când administrațiile din București și din România o folosesc tocmai din respect pentru banii publici și pentru calitatea vieții”, spune Emil Ivănescu, președintele OAR București.

Cum va arăta Parcul Lacul Morii?

Arhitectul Sectorului 6 spune că tocmai posibilitățile multiple pe care le oferă zona trebuie să stârnească imaginația concurenților. Fâșia efectivă pentru care vor fi propuse soluții ce urmează să fie implementate are 40-100 de metri lățime (între malul lacului și limitele de proprietate). Toată această fâșie e împărțită în șase zone.

„Pentru fiecare dintre ele, concurenților le vor fi impuse niște direcții generale despre cum ne dorim să amenajăm. Soluția efectivă nu o știm, exact acesta e scopul concursului de soluții, ca specialiștii (arhitecți, peisagiști, sociologi, antropologi) să analizeze toată zona și să vină cu niște idei care vor fi alese de un juriu independent”, explică Mihai Munteanu, arhitect al Primăriei Sectorului 6.

Primăria mai transmite că acest concurs este internațional, ceea ce înseamnă că se pot înscrie experți din orice colț al lumii. Proiectele de concurs se pot depune până pe 21 octombrie, iar câștigătorul va fi anunțat pe 31 octombrie, după care va urma perioada pentru posibile contestații.

„Pe 31 octombrie avem câștigătorul. Este este câștigătorul unui contract de proiectare. Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafață mare, de kilometri buni. Apoi avem două opțiuni: să scoatem la licitație lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conține proiectarea și să-l dăm imediat în execuție. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulțumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a mai spus Ciprian Ciucu.
Suma maximă a investiției va fi de 20 de milioane de euro. „Vom vedea ce linii de finanțare vor fi deschise. Dacă vor fi, noi le vom accesa”, adaugă primarul.

Premiile acordate în cadrul concursului de soluții
• PremiuI I: valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 2.677.700 LEI fără TVA%;
• Premiul II: 148.254 LEI fără TVA;
• Premiul III: 74.127 LEI fără TVA.

Cel care se va clasa pe primul loc va întocmi studiul de fezabilitate, documentația tehnică de autorizare a construcției, proiectul tehnic și detalii de excuție și va asigura asistența tehnică pe durata lucrărilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...