Prima țară din lume cu președinte din comunitatea LGBT. E chiar în mijlocul Europei

Beatrice Dumitru 02.04.2022, 13:55
Prima țară din lume cu președinte din comunitatea LGBT. E chiar în mijlocul Europei

În anul 2015, premierul Luxemburgului ținea prima pagină a ziarelor pentru căsătoria cu un partener de acelaşi sex, fiind primul lider european care făcea acest pas. Acum, în premieră mondială, o țară din Europa a ales să fie condusă de un președinte care face parte din comunitatea LGBT. Și alte guverne sunt sau au fost conduse de persoane gay.

Președinte din comunitatea LGBT

Paolo Rondelli este unul dintre cei ”doi căpitani regenți” care va conduce o micuță țară europeană în următoarele șase luni, alături de Oscar Mina. Bărbatul în vârstă de 58 de ani, fost ambasador la Washingtonm, a declarat pe Facebook că „va fi probabil primul șef de stat aparținând comunității LGBT”.

Prima țară din lume care a ales în mod deschis un șef de stat din comunitatea LGBT este San Marino.  Marco Tonti, preşedintele asociaţiei Arcigay din Emilia-Romagna, regiunea italiană în care se află statul San Marino, a spus că acesta este un ”eveniment istoric”, scrie Euronews.

Prima țară din lume cu președinte din comunitatea LGBT. E chiar în mijlocul Europei
Paolo Rondelli va conduce San Marino timp de șase luni. Sursa foto: Facebook / Paolo Rondelli.

„Este primul șef de stat gay și activist pentru drepturile comunității LGBT. Există precedente între șefii de guvern și miniștri, dar aceasta este o premieră mondială pentru un șef de stat”, a spus Tonti.

Alte guverne conduse de persoane gay

Mai mulţi politicieni din Italia au participat la ceremonia de învestire în funcţie a celor doi președinți, inclusiv ministrul Justiţiei Marta Cartabia şi senatoarea Monica Cirinna, cunoscută pentru lupta ei în favoarea drepturilor comunităţii LGBT.

„Este o zi istorică, care mă umple de bucurie și mândrie, pentru că Paolo Rondelli va fi primul șef de stat aparținând comunității LGBT, nu numai în San Marino, ci și în lume”, a afirmat Monica Cirinna.

San Marino este un microstat cu o populație de doar 34.000 de locuitori, care au opinii majoritar conservatoare, iar în ultimii ani a demarat o serie de reforme care vizează consolidarea drepturilor civile. Pe lângă dezincriminarea homosexualităţii, pasibilă de pedeapsă cu închisoare până în 2004, San Marino a recunoscut în 2016 cuplurile fără a mai face distincţie între sexe, iar locuitorii au votat la un referendum din 2021 pentru legalizării avorturilor.

Și alte guverne sunt sau au fost conduse de persoane gay, așa cum este cazul lui Xavier Bettel premierul Luxemburgului din 2013 şi islandeza Johanna Sigurdardottir, în perioada 2009-2013. Și Serbia are un premier din comunitatea LGBT, Ana Brnabic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...