Prima țară din Europa care renunță la restricțiile anti-Covid. „Înlocuim măsurile legale cu sfaturi și recomandări”

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 17:27
Prima țară din Europa care renunță la restricțiile anti-Covid. „Înlocuim măsurile legale cu sfaturi și recomandări”

Marea Britanie va renunța la restricțiile anti-Covid-19 impuse pentru reducerea răspândirii variantei Omicron, descoperită în noiembrie în Africa de Sud. Anunțul premierului britanic vine după ce OMS a precizat că în ultima săptămână s-au înregistrat 19 milioane de noi infectări la nivel global.

Marea Britanie renunță la restricții

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat sfârșitul măsurilor anti-Covid-19 introduse pentru combaterea variantei Omicron în Anglia. Marea Britanie a fost prima țară care a limitat călătoriile internaționale din cauza variantei africane, dând semnale de alarmă cu privire la mutațiile acesteia, iar în decembrie a introdus măsuri care vizau telemunca, purtarea măștii și permisele de vaccinare.

De joi, 27 ianuarie, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial și nu se va mai impune permis de sănătate pentru accesul în cluburi de noapte și la anumite adunări mari, a anunțat liderul conservator în Parlament. De asemenea, a spus că nu intenționează să extindă reglementările care impun izolarea pentru cazurile pozitive de Covid-19, care expiră pe 24 martie, relatează Reuters.

 Prima țară din Europa care renunță la restricțiile anti-Covid. „Înlocuim măsurile legale cu sfaturi și recomandări”
Boris Johnson a anunțat eliminarea mpsurilor anti-Covid.

Pe măsură ce Covid-ul devine endemic, trebuie să înlocuim măsurile legale cu sfaturi și recomandări. Multe națiuni din Europa au îndurat și mai multe blocaje de iarnă, dar acest guvern a luat o cale diferită”, a pledat Boris Johnson, care a mai precizat că numpărul pacienților care ajung la ATI este în scădere.

Marea Britanie, abordare diferită față de China

Abordarea lui Boris Johnson de a renunța la restricții și de a trăi cu virusul contrastează cu strategia „zero COVID-19” aplicată în China și Hong Kong și cu restricții mai dure impuse în multe alte țări europene, după ce au raportat recorduri de cazuri într-o singură zi. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au urmat propriile măsuri anti-coronavirus.

Premerul britanic a fost criticat pentru gestionarea pandemiei, care a dus la peste 152.000 de decese în Marea Britanie din cauza Covid-19, al șaptelea cel mai mare bilanț la nivel global. Cele mai recente date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a numărului de noi cazuri săptămânale, în timp ce numărul pacienților internați s-a stabilizat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...