Prima țară din Europa care cedează șantajului Rusiei. Acum e clar, vor scoate banii

Badea Violeta 01.04.2022, 12:25
Prima țară din Europa care cedează șantajului Rusiei. Acum e clar, vor scoate banii

Președintele rus Vladimir Putin a semnat ieri, 31 martie, decretul care impune de la 1 aprilie plata gazelor naturale în ruble. Multe dintre țările europene au spus că acestea vor fi plătite tot în euro, deoarece așa prevăd contractele. Însă, un stat membru al UE a cedat șantajului lui Vladimir Putin. Iată despre ce țară este vorba!

Țara din Europa care cedează în fața lui Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin a semnat joi, 31 martie, un decret care prevede că, începând de astăzi, 1 aprilie, cumpărătorii străini au obligația de a plăti în ruble gazul rusesc.

În cazul în care nu respectă acest lucru, aceștia au fost avertizați că contractele vor fi oprite. La scurt timp, câțiva lideri europeni au reacționat și au anunțat că plățile se vor face tot în euro și uneori în dolari.

Totuși, Slovacia pare să fi cedat în fața șantajului lui Vladimir Putin. Prim-ministrul acestei țări, Eduard Heger, și-a declarat disponibilitatea de a cumpăra gaz din Rusia în ruble.

„Industria slovacă a gazelor ar trebui să cumpere ruble pentru euro cât mai curând posibil și apoi să le folosească pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”, a spus oficialul slovac.

Politicianul a atras însă atenția: „Dacă o aplicăm condițiilor slovace, compania de utilități de gaze Slovenský Plynárenský Priemysel (SPP) ar trebui să cumpere mai întâi ruble și apoi să cumpere gaz de la Gazprom din Rusia pentru ruble”, a spus el, potrivit TASR. „Acest lucru ar crește însă dependența Slovaciei de Rusia, deoarece atunci nu ar fi doar dependență energetică, ci și financiară”.

Slovacia va cumpăra gaz rusesc in ruble
Slovacia va cumpăra gaz rusesc in ruble

Reacția altor lideri europeni la mesajul transmis de Vladimir Putin

Așa cum spuneam și mai sus, foarte mulți oficiali europeni au anunțat că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, conform contractelor. Iată câteva reacții:

„În ceea ce privește amenințarea sau cererea – nu se mai știe cum să o numească – de a fi făcute plăți în ruble, este crucial pentru noi să fie respectate contractele.”, a declarat Ministrul Economiei, Robert Habek (Germania).

„Contractele sunt contracte”, a spus Ministrul Economiei, Bruno Le Maire (Franța).

„Acordurile internaționale conțin clauze despre plăți și monedă. Poziția noastră rămâne respectarea acordului”, a fost reacția companiei GasTerra (Olanda).

„Este ceva ce nu avem de gând să facem”, a precizat purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson (Marea Britanie).

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...