Prima sticlărie din Țara Românească. Când a luat naștere

Daniela Alexandru 25.11.2021, 12:50
Prima sticlărie din Țara Românească. Când a luat naștere

Prima sticlărie din Țara Românească își are originea pe vremea lui Matei Basarab. Pentru Țara Românească, domnia lui Matei Basarab a fost una de dezvoltare atât la nivel intelectual, cât și în ceea ce privește construcția de biserici sau întărirea zidurilor de apărare ale cetății.

Prima sticlărie din Țara Românească

Prima manufactură de sticlărie a fost realizată cu ajutor din partea brașovenilor pentru că de acolo s-a adus materia primă. „Tradiția locului situează această primă sticlărie, pe Valea Sticlăriei, în vatra satului Vulcana Pandele, în apropierea Târgoviștei”, se arată în lucrarea Dâmbovița – inițiative și capital.

Un alt domnitor în timpul căruia s-a dezvoltat considerabil Țara Românească este Constantin Brâncoveanu, care a înființat și el o sticlărie în apropierea Târgoviștei. Din arhive se știe că la noua sticlărie se producea o sticlă foarte bună, de culoare albastră și că prin comparație, sticla venită din Polonia era plină de pete și defecte.

Înființarea și funcționarea sticlăriei în comuna Vulcana a influențat foarte mult toponimia locului, mai ales că până la mijlocul secolului al XIX-lea a purtat numele de Sticlărie.

Prima sticlarie din Tara Romaneasca
Prima sticlarie din Tara Romaneasca

Pârâul Vâlcănița, ce trece prin apropiere, numit așa în tot cursul secolului al XVIII-lea, începând cu secolul următor și concomitent cu dispariția așezării omenești a început să fie numit Sticlăria, cum este numit și azi de localnici.

Jumătatea secolului al XVIII-lea vine cu schimbări importante în economia Țării Românești. Apar meșteșuguri noi și dispar altele, însă cel mai important este că dispar atelierele meșteșugărești și se dezvoltă manufacturile cu un număr mai mare de angajați.

Astfel, și în județul Dâmbovița crește numărul manufacturilor, iar cele de sticlărie vor fi cel mai des întâlnite, continuând astfel activitatea din vremea domnitorilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.