Prima școală ecologică din România, vizitată de Klaus Iohannis. Panourile fotovoltaice asigură curentul electric, iar căldura este extrasă din pământ

Ana Anitoiu 06.06.2022, 18:19
Prima școală ecologică din România, vizitată de Klaus Iohannis. Panourile fotovoltaice asigură curentul electric, iar căldura este extrasă din pământ

Prima școală ecologică din România va fi vizitată de Klaus Iohannis, în contextul Zilei Mondiale a Mediului şi a Zilei Învăţătorului celebrate la data de 5 iunie. Panourile fotovoltaice asigură curentul electric în instituția de învățământ, iar căldura este extrasă din pământ.

Klaus Iohannis, prima școală ecologică din țară

Mai exact, Klaus Iohannis va vizita Şcoala Gimnazială numărul 11 din municipiul Buzău, cea mai mare din oraș. Președintele României își dorește să vadă cum funcționează prima școală ecologică din țară. Proiectul prin care aceasta a fost într-o instituţie complet ecologică se numește „Școala Circulară”.

La prima școală ecologică din țară, apa meteorică este colectată şi reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile sunt colectate selectiv. Tot consumul de energie este asigurat de panourile fotovoltaice montate pe clădire. În plus, căldura este extrasă din pământ cu ajutorul unor pompe.

„Avem pompe de căldură apă-aer care asigură apă caldă în tot localul şi o temperatură optimă. Căldura mai este extrasă şi cu ajutorul pompelor din apă, din pământ, colectată apoi trimisă în calorifere. Sistemul funcţionează când afară avem temperaturi de peste zero grade”, a spus administratorul Şcolii numărul 11, Iulian Vasile.

Prima scoala ecologica din Romania, vizitata de Klaus Iohannis
Scoala ecologica in Buzau

Economia circulară, zero deșeuri

Simultan, economia circulară produce zero deșeuri. Conceptul este relativ nou și descrie un circuit economic în care totul se încadrează în două categorii: fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare, fie este ocomponentă biodegradabilă.

„Ce face economia circulară? Imită ciclurile naturale şi în acest sens am luat mai multe măsuri. Prima a fost de eficienţă energetică, prin care consumul de curent a fost asigurat cu panouri fotovoltaice.

De asemenea, am asigurat iluminatul interior şi exterior cu lămpi cu led şi senzori de mişcare, astfel încât să eficientizăm la maximum consumul”, a explicat managerul de proiect, Ileana Bănucu.

Conceptul de economie circulară aduce noi soluții pentru reducerea costurilor de funcționare ale unității de învățământ. Pentru tot acest proiect, Primăria orașului Buzău a plătit suma de aproximativ 200.000 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe