Prima reacție a ministrului Teodorovici referitoare la impozitarea IT-iștilor

Alexandru Ioanid 03.06.2019, 18:22
Prima reacție a ministrului Teodorovici referitoare la impozitarea IT-iștilor

Anunțul lui Ludovic Orban, liderul PNL, care ar vrea ca IT-iștii să nu mai fie scutiți de plata impozitului pe venit a stârnit dezbateri aprinse. O reacție oficială a venit și de la Guvern, prin vocea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici.

După ce Ludovic Orban a spus că susține eliminarea facilității fiscale pentru cei care lucrează în domeniul IT, Guvernul a fost solicitat să prezinte un punct de vedere pe acest subiect.

Subiectul este unul extrem de sensibil, având în vedere că IT-iștii se bucură de această facilitate încă din 2001.

Ei sunt scutiți de plata impozitului pe venit grație unei decizii luate în guvernarea Năstase. Este unul dintre motivele care au dus la dezvoltarea industriei IT din România.

Ce spune Teodorovici despre impozitarea IT-iștilor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost întrebat dacă Guvernul ia în calcul să elimine facilitățile fiscale de care se bucură salariații din domeniul IT.

El spune, însă, că aceste declarații nu-și au rostul acum și că acest subiect e discutat de oameni care nu au legătură cu domeniul. Dă de înțeles, așadar, că Guvernul nu susține ideea liderului PNL.

„Nu am avut o reacţie pe subiectul IT. E un subiect discutat de oameni care nu înţeleg. A fost o măsură bună (n.red: scutirea de la plata impozitului pe venit pentru salariații IT) şi cred că cifrele sunt mai mult decât convingătoare. Industria IT are o pondere importanta pentru tot ce înseamnă PIB”

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Mai mult, spune Eugen Teodorovici, această facilitate ar putea fi extinsă.

„Vrem să extindem facilitatea şi pe alte industrii. Am discutat cu patronate din industria textilă şi cea prelucrătoare”

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Cât ar pierde IT-iștii dacă ideea lui Orban devine lege

În prezent, datele arată că programatorii au printre cele mai mari venituri din România. Salariul mediu net în acest domeniu e de aproape 7.500 de lei pe lună, potrivit ZF.

La un simplu calcul, reiese că cine primește acum un salariu mediu net de 8.000 de lei va mai primi, dacă va plăti și impozit pe venit, doar 7.200 de lei.

Un IT-ist cu un salariu mediu brut de 12.308 lei plăteşte CAS în cuantum de 3.077 lei, CASS în cuantum de 1.231 lei şi rămâne cu un net de 8.000 de lei. După reintroducerea impozitului pe venit, acesta va plăti şi un impozit pe venit în cuantum de 800 de lei şi va rămâne cu un net de 7.200 de lei

Eliminarea acestei facilități a fost avansată de liderul PNL, Ludovic Orban.

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”

Ludovic Orban, președintele PNL
Urmăriți Impact.ro și pe