Prima reacție a lui Klaus Iohannis, după căderea Guvernului: „Astăzi a câștigat România! Bătălia cu PSD nu s-a încheiat”

Alexandru Ioanid 10.10.2019, 15:34
Prima reacție a lui Klaus Iohannis, după căderea Guvernului: „Astăzi a câștigat România! Bătălia cu PSD nu s-a încheiat”

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, prima reacție la cald după demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură. Șeful statului a anunțat pașii care sunt de urmat după ce Executivul a picat.

ACTUALIZARE: Administrația Prezidențială a publicat și calendarul consultărilor cu partidele politice, consultări care au loc vineri, 11 octombrie, de la ora 11:00. În urma acestora, președintele Klaus Iohannis e așteptat să vină cu o propunere de nou premier, care să meargă în Parlament pentru un vot de încredere.

“Rezolvat! Astăzi a câștigat România! Astăzi, votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost, iată, întru totul și pe deplin respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD. Felicit Partidul Național Liberal pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură, pentru efortul liderilor și parlamentarilor liberali de a găsi susținere și sprijin pentru reușita unui demers absolut necesar pentru România. Felicit, totodată, și celelalte partide de opoziție care au pus umărul la îndepărtarea acestui guvern pesedist eșuat și derutat!“, au fost primele cuvinte ale președintelui Iohannis.

Klaus Iohannis

Președintele susține că va invita partidele la consultări și că va desemna ulterior un premier care să asigure o guvernare până la alegerile parlamentare următoare „indiferent când vor avea loc acestea”.

Prima reacție a președintelui Iohannis după ce Guvernul a fost demis

„Din acest moment, sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. Trebuie să desemnăn un comisar european…suntem aproape în pragul alegerilor prezidențiale și avem responsablitata să asigurăm desfășurarea corectă și organizarea în cele mai bune condiții”
Klaus Iohannis, președintele României

Președintele i-a îndemnat pe români să meargă la vot, arătând că votul cetățenilor este extrem de important.

„Faptul că moțiunea de cenzură a trecut reprezintă, fără îndoială, o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. Românii trebuie să iasă în număr cât mai mare la vot. Votul este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România”
Klaus Iohannis, președintele României


Guvernul Dăncilă a fost demis, joi, prin moțiune de cenzură. 238 de parlamentari au votat pentru plecarea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria. De altfel, imediat după anunțul oficial, premierul demis a acuzat trădări în interiorul partidului.

“Toate partidele s-au unit, au fost și colegi din PSD care au trădat. Nu e o problemă, plecăm cu datoria îndeplinită. Le doresc celorlalți să vină în plen cât mai repede cu o echipă nouă. Guvernul e demis. Îmi doresc ca președintele să numească cât mai repede un nou premier, chiar și azi”, a fost primele cuvinte ale Vioricăi Dăncilă.

Mingea este acum în terenul preșdintelui Klaus Iohannis. Liberalii s-au arătat dornici să intre la guvernare, dar USR nu prea dă semne că ar vrea să intre în acest scenariu.

Liderul USR, Dan Barna, vorbea de alegeri anticipate.

Urmăriți Impact.ro și pe