Prima femeia șofer de autobuz în Iași. Ce fac călătorii atunci când văd cine e la volan. ”Eu mai am o stație”

Redacția IMPACT 21.02.2021, 14:57
Prima femeia șofer de autobuz în Iași. Ce fac călătorii atunci când văd cine e la volan. ”Eu mai am o stație”

Pasiunea pentru mașini a înflorit încă din copilărie, iar acum își îndeplinește visul. Iuliana Henea este prima femeia șofer de autobuz în Iași

Ce fac călătorii atunci când văd cine e la volan

Iuliana Henea, în vârstă de 31 de ani, este prima şoferiţă de autobuz din oraşul ei natal. A părut un pas natural pentru femeia care și-a urmat visul din copilărie. 

Deși a plecat peste granițe, în Marea Britanie, unde a lucrat într-o fabrică, Iuliana s-a întors acasă și a făcut demersuri pentru a-și îmbina pasiunea cu partea profesională.

Ideea de a se întoarce acasă și de a conduce un autobuz i-a venit chiar în Anglia, acolo unde a remarcat surprinsă cât de mare este numărul de femei care conduc autobuze, potrivit adervărul.ro

M-a încurajat soţul meu, fiind şi el tot şofer de autobuz la Compania de Transport şi am zis să fac şi eu acest pas, pentru că este ceea ce îmi place. Am avut foarte mari emoții la examen. Nu am fost menajată, mi-am demonstrat abilităţile, pentru că am vrut să lucrez în această meserie. Este, într-adevăr, o meserie dificilă, dar nu imposibilă. Îmi era teamă la început din cauza concepţiilor diferite din România. Nu este greu să fii şofer de autobuz, dar trebuie să te gândeşti că ai o responsabilitate mare în momentul în care te afli în spatele volanului, în trafic. Nu trebuie să te gândeşti numai la tine, te gândeşti şi la viaţa pasagerilor. În prima săptămână a fost un pic mai greu, pentru că mă temeam de reacţia călătorilor. Plus că ştiam că oraşul este aglomerat”, a declarat Iuliana Henea. 

Iuliana a urmat cursurile școlii de șoferi pentru categoria D, iar din toamna anului trecut este angajată CTP Iaşi, conducând un autobuz cu o lungime de 12 metri şi 11 tone greutate

Singura femeie șofer de autobuz

De-a lungul timpului, compania a mai angajat femei, care au condus, însă, tramvaie. Colegii au îmbrățișat venirea ei și, mai presus de toate, Iuliana este colegă cu soţul ei, care este, de asemenea, şofer.

Care este reacția pasagerilor? ”Mă salută, îmi dau prioritate, pentru că văd o femeie la volan. Mai sunt şi blondă şi sexy. Mă gândesc uneori, ce o fi în capul lor, când se uită la mine. Unii poate spun ce caută şi asta la volan sau alții poate au reacţii pozitive, precum ce tare, o femeie la volan! Mă bucur când oamenii vin şi mă felicită. Într-o zi, un călător a venit în faţa autobuzului şi s-a uitat la mine mirat, a început să râdă şi a urcat. Dacă întâmpin probleme pe traseu, îl sun pe soţ şi mă îndrumă mai departe”, povesteşte Iuliana. 

 

 

Reacțiile pozitive o încurajează și o ajută să îndeplinească sarcinile zilnice. ”Dimineaţa mă trezesc la ora 4, până mă pregătesc, mă aranjez, ajung la garaj la 04.30, iar la 04.55  întru pe traseu. Într-o zi normală, fac în jur de 130 de km, depinde de traseul pe care îl am în ziua respectivă”, spune ea despre rutina zilnică. 

Bineînțeles, nu toți călătorii au o părere bună despre locul de muncă a Iulianei. De asemenea, există persoane care au fost reticente la început, însă acum acordă încredere deplină soferitei. ”Sincer, acum 15 minute când am urcat în autobuz, am fost foarte mirată să văd cine este la volan. Acum, mai am o staţie şi totul este în regulă. Cred că se va descurca. O felicit! Dacă ei îi place ce face, asta e cel mai important. Sigur, asta şi să ne ducă pe noi în siguranţă la piaţă. Mai ales la orele astea cu trafic de vârf. Eu nu am avut curaj nici măcar să-mi iau permisul de conducere”, a declarat o femeie din autobuz.

Iuliana este o sursă de inspirație și pentru alte femei din Iași, care nu au avut până acum curajul de a face acest pas. 

Compania de Transport Public Iaşi promovează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Mai avem o fată, o colegă, care face acum cursurile de şofer de autobuz. Sperăm să le finalizeze şi, de ce nu, să fie din ce în ce mai multe doamna şi domnişoare care îşi doresc să urmeze această carieră”, a declarat Carmen Ghercă, reprezentant CTP.   

Probabil i-am dat un impuls şi îmi pare bine că mai este o femeie care face acest pas. Abia aştept să am şi eu o colegă” conchide Iuliana.

 

Urmăriți Impact.ro și pe