Previziunile care zguduie Europa. Țările cele mai afectate de criza economică ce va lovi continentul

Stan Filon 23.11.2022, 11:58
Previziunile care zguduie Europa. Țările cele mai afectate de criza economică ce va lovi continentul

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a venit cu o previziune care zguduie Europa. Organiza respectivă spune că economia globală ar trebui să evite o recesiune anul viitor, însă acest lucru va fi greu, deoarece Europa se va confrunta cu o griză energetică majoră.

Previziunile care zguduie Europa

Așadar, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anunță pentru anul viitor cea mai gravă criză energetică din anii 1970, care va declanșa din păcate o încetinire bruscă a economiei, iar Europa se pare că va fi cea mai afectată. Experții OCDE spun că prioritatea principală ar trebui să fie combaterea inflației, transmite Reuters. Organizaţia estimează că creşterea economică mondială va încetini de la 3,1% anul acesta, puţin mai mult decât a prevăzut OCDE în proiecţiile sale din septembrie, la 2,2% anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% în 2024.

„Nu anticipăm o recesiune, dar proiectăm cu siguranţă o perioadă de slăbiciune pronunţată”, a declarat şeful OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă pentru a prezenta cea mai recentă Perspectivă economică a organizaţiei.

Previziunile care zguduie Europa. Tarile cele mai afectate de criza economica ce va lovi continentul
Previziunile care zguduie Europa. Tarile cele mai afectate de criza economica ce va lovi continentul

Războiul din Ucraina trage înapoi economia Europei

OCDE a afirmat că încetinirea economică globală a lovit economiile în mod inegal, iar cea care duce greul este Europa din cauza războiul Rusiei din Ucraina, care afectează activităţile de afaceri şi provoacă o creştere a preţurilor energiei. Organizația a estimat că economia zonei euro va creşte cu 3,3% în acest an, apoi va încetini cu 0,5% în 2023, înainte de a se redresa pentru a avansa cu 1,4% în 2024. Prognoza este puţin mai bună decât în ​​raportul OCDE din septembrie, când a estimat o creştere de 3,1% anul acesta şi 0,3% în 2023.

Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine, creşterea fiind aşteptată să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se intensifica la 1,0% în 2024. Marele câștigător se pare că va fi statul chinez. China, care nu este membră a OCDE, este una dintre puţinele economii majore pentru care OSCE se aşteaptă să vadă o intensificare a creşterii anul viitor. Economia Chinei ar urma să accelereze de la un avans de 3,3% în acest an la 4,6% în 2023 şi 4,1% în 2024, comparativ cu previziunile anterioare de 3,2% în 2022 şi 4,7% pentru 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...