Preţurile pentru materialele de construcţii cresc din nou. E mare lovitură pentru români

Badea Violeta 13.02.2022, 08:46
Preţurile pentru materialele de construcţii cresc din nou. E mare lovitură pentru români

Prețurile la materialele de construcții vor crește din nou, după ce anul 2021 deja a dat peste cap bilanţurile multor firme și implicit bugetele prevăzute pentru proiec­tele imobiliare. Producătorii sunt extrem de îngrijorați și spun că resimt din plin aceste majorări, întrucât furnizorii cer prețuri mai mari. Astfel, ei vor fi nevoiți ca treptat să transpună aceste cheltuieli în costurile finale de vânzare.

Materialele de construcții se scumpesc din nou

Materialele de construcții se vor scumpi din nou, după ce anul trecut s-au înregistrat creşteri de preţ de două cifre. O veste cumplită pentru mulți dintre români, cărora nici acum nu li se pare facil să-și cumpere sau să-și construiască o casă.

Producătorii se plâng că prețurile cerute de furnizori sunt prea mari și anunță că vor fi nevoiți să transpună aceste cheltuieli în costurile finale de vânzare, conform Mediafax.

„Contextul general al pieţei materiilor prime nu se va schimba nici în 2022. Pe fondul creşterii preţului utilităţilor, încă din primele zile ale noului an avem noi măriri de preţuri ale materiei prime.

Suntem conştienţi că toate aceste creşteri nu vor putea fi transferate în totalitate către consumatori, a căror putere de cumpărare va fi afectată de multe categorii de cheltuieli“, a declarat Irina Măndoiu, CEO al producătorului de lacuri şi vopsele Policolor-Orgachim.

Materiale de constructii se vor scumpi din nou
Materiale de constructii se scumpesc din nou

Scumpirile materialelor de construcţii vor continua și anul acesta

Anul trecut s-au înregistrat scumpiri uriașe pe piaţa materialelor de construcţii, unele prețuri au ajuns să se dubleze sau chiar să se tripleze faţă de anul 2020.

O altă problemă a fost disponibilitatea materiilor prime, unele firme spunând că ar fi preferat chiar şi să cumpere mai scump, doar să găsească materialele necesare la furnizori.

Majorările de preţ la materialele de construcţii au început să se resimtă încă de la sfârşitul anului 2020. Specialiștii anunțau încă de anul trecut că urmează un colaps imobiliar, dacă constructorii nu găsesc anumite soluții să poată prelua această creştere de preţuri împreună cu beneficiarii.

Lemnul, de exemplu, s-ar fi scumpit cu aproape 16% în iulie 2021 față de aceeași perioadă a anului 2020, fiind cea mai mare scumpire a unui produs utilizat în construcții, conform PriceFlux, un serviciu online de monitorizare a prețului.

Alte majorări au putut fi observate la plăcile OSB sau blaturi din lemn de la anumiți producători, de până la 300%. Din nefericire, fenomenul scumpirilor se pare că va continua și anul acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...