Preţurile o iau razna în România. Cât va ajunge să coste o pâine

Ioana Bucur 08.03.2022, 19:08
Preţurile o iau razna în România. Cât va ajunge să coste o pâine

Se anunță vremuri dificile pentru țara noastră. Șirul scumpirilor, început la finalul anului trecut, va continua și în perioada următoare. Specialiștii din domeniu vorbesc despre dublarea prețului unor alimente de bază, ce nu lipsesc din coșul de cumpărături al niciunui român, și au dezvăluit cât va ajunge să coste o pâine: „Grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, preţul îngrăşămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut”.

Șirul scumpirilor continuă. Cât va ajunge să coste o pâine

Creșterea facturilor la energie electrică și gaze naturale este doar începutul unui șir de scumpiri ce ne vor afecta direct în următoarea perioadă. Nu va trece mult până când vom fi nevoiți să plătim mult mai mult pentru coșul zilnic de cumpărături, în condițiile în care vizate de creșterea prețurilor vor fi și produsele de bază.

Producătorii de grâu trag un semnal de alarmă și avertizează că, dacă astăzi, o pâine simplă costă în jur de doi lei, cu unele variații în funcție de locul din care este cumpărată, în perioada următoare, aceeași pâine simplă va ajunge să coste până la patru lei. Vorbim despre o dublare e prețului.

„Coşul zilnic va fi destul de afectat, energie pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult şi costul producţie”, a spus Nicu Vasile, producător de grâu, marţi, la Antena 3, confirmând că preţul unei pâini s-ar putea chiar dubla.

Acesta a punctat că, într-o perioadă destul de scurtă, „grâul s-a scumpit, energia s-a scumpit, gazele s-au scumpit, iar preţul îngrăşămintelor a crescut cu 400% faţă de anul trecut”.

„România are nevoie anual de 3,1 milioane de tone de grâu şi secară”, a adăugat Nicu Vasile, producător de grâu.

Preţurile o iau razna în România. Cât va ajunge să coste o pâine

Efectul războiului din Ucraina se vede la casele de schimb valutar

Speriați că ar putea urma o depreciere majoră a leului, românii au luat cu asalt casele de schimb valutar, în fața cărora s-au format cozi. Dealerii vorbesc despre tranzacții record: într-o singură oră au fost vânduți chiar și 150.000 de euro.

În ultimele zile, la casele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.

„Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru aceeași sursă citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...