Preţurile explodează în România. E vorba de lucruri indispensabile, va fi jale

Iancu Andreea, Andrei Cezar 28.10.2021, 17:43
Preţurile explodează în România. E vorba de lucruri indispensabile, va fi jale

Estimările recente ale Institutului Național de Statistică (INS) au arătat că prețurile explodează în România în viitorul apropiat. Datele arată că până în luna decembrie urmează să se producă modificări importante. Managerii din mai multe domenii estimează și unele aspecte care își vor păstra stabilitatea, în timp ce creșterea prețurilor îi îngrijorează pe mulți. Iată care sunt sectoarele afectate de aceste majorări.

Motivul pentru care prețurile explodează în România

Activitățile din industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii ar putea să se păstreze într-un echilibru, conform datelor recente anunțate de INS. Cu toate acestea, statisticile arată că prețurile explodează în perioada următoare, în special în privința celor din construcții și din comerțul cu amănuntul. Așadar, cei care au în plan să își construiască propria locuință, ar trebui să țină cont de noile informații.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +59%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%), arată datele INS.

Pe de altă parte, volumul producției din următoarele trei luni este estimat să scadă moderat. Managerii consideră că și numărul salariaților urmează să fie mai redus, în timp ce prețurile lucrărilor de construcții urmează să crească semnificativ.

Prețurile explodează în România
Prețurile explodează în România

Ce se întâmplă în sectorul comerțului cu amănuntul

Același raport al INS arată că, în cadrul sectorului de comerț cu amănuntul, managerii estimează pentru următoarele trei luni o tendință de stabilitate a activității economice. Totodată, volumul comenzilor către furnizorii de marfă va crește moderat. În plus, angajatorii prognozează o creștere a numărului de salariați în acest domeniu.

Managerii estimează o creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul. Potrivit estimărilor, din luna octombrie 2021, cererea de servicii va deveni mai stabilă pentru următoarele trei luni, Pe de altă parte, se estimează stabilitate în rândul salariaților. În plus, raportul INS arată că, potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea și ele o tendinţă de creştere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...