Prețurile acestor produse vor crește în perioada următoare. Românii se vor gândi înainte să le mai cumpere

Ioana Bucur, Andrei Cezar 29.09.2021, 10:09
Prețurile acestor produse vor crește în perioada următoare. Românii se vor gândi înainte să le mai cumpere

Record pentru ultimul deceniu. Specialiștii vin cu noi vești rele pentru cumpărători. Prețurile pentru această categorie de produse vor crește semnificativ în următoarea perioadă. Listele de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă ale românilor ar putea să se schimbe drastic.

Urmează noi scumpiri

An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, românii iau cu asalt magazinele din mall-uri, fiecare rundă de cumpărături finalizându-se cu un număr impresionant de achiziții, vizate fiind, în special, hainele. Doar că această „tradiție” s-ar putea schimba radical, în următoarea perioadă, în contextul în care se anunță scumpiri mari ale articolelor de îmbrăcăminte.

Motivul? Creșterea prețului bumbacului, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. La Bursa din New York, contractul cu livrare în luna decembrie a depășit pragul de 1,005 dolari pentru o livră – echivalentul a 453 de grame – o valoare nemaiîntâlnită din luna noiembrie 2011.

Cererea masivă venită din China și costurile maritime în creștere au dus la o majorare a prețului bumbacului cu aproape 28% în acest an. Potrivit analiștilor, anul 2021 va fi al doilea consecutiv cu deficit de aprovizionare cu bumbac.

China, cel mai mare utilizator din lume, are nevoie de surse noi de bumbac pentru funcționarea industriei sale textile, în condițiile în care Statele Unite ale Americii au interzis orice import de produse fabricate din bumbac provenit din regiunea chineză Xinjiang.

Preturile acestor produse vor creste in perioada urmatoare. Romanii se vor gandi inainte sa le mai cumpere

Variantele sunt puține, Bangladesh, Pakistan şi India, țări producătoare, au și ele probleme cu culturile. Recolta din statul indian Punjab este, în acest moment, compromisă din pricina unei specii de omidă, a anunțat Judy Ganes, preşedintele J. Ganes Consulting.

Prețul alimentelor de bază ar putea exploda

Creșterea facturilor nu va fi singura problemă a românilor. Administratorii de măcelării avertizează că, până la Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu cel puțin cinci procente. Situația nu este mai bună nici în cazul legumicultorilor. Aceștia anunță că nu vor putea menține prețurile de acum, fiind nevoiți să le majoreze cu până la 40%, până în 2022, pentru a-și putea acoperi costurile de producție mai mari.

„Pentru anul viitor preconizam o creștere de 40% este chiar creșterea inputurilor pe care noi le folosim pentru producție”, spune Florin Ciobanu, preşedintele Asociaților Tinerilor Fermieri.

„Probabil şi puterea de cumpărare este foarte scăzută. Daca anul trecut aveam comenzi de 50-60 de kilograme la castraveți anul asta, cu excepția vinetelor, la restul produselor nu am simțit apetitul pentru procesare, cum spunem noi in termeni populari nu simțim borcaniada”, spune Radu Ionuţ Victor, legumicultor, potrivit Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe