Prețul RCA explodează pentru acești șoferi. Vor plăti cu aproape 40% mai mult

Iancu Andreea 27.11.2020, 13:19
Prețul RCA explodează pentru acești șoferi. Vor plăti cu aproape 40% mai mult

O parte dintre șoferii din România ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar pentru asigurarea obligatorie. Prețul RCA va crește în cazul unora dintre conducătorii auto, în urma unor propuneri formulate de firmele de asigurări. Află ce trebuie să eviți dacă nu vrei să plătești mai mult pentru asigurarea RCA.

Care este motivul pentru care se majorează prețul RCA

Toți șoferii din România sunt obligați prin lege să încheie o asigurare obligatorie de tip RCA. Aceasta asigură despăgubiri în cazul unor accidente și funcționează în sistem bonus/malus. Astfel, șoferii indisciplinați, care produc adesea daune din vina lor, sunt taxați mai mult la următoarea poliță. Pe de altă parte, aceia care obișnuiesc să respecte regulile de circulație și nu produc accidente sunt încurajați prin prețul RCA mai scăzut.

Noile condiții impuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară propun însă sancțiuni și mai mari. În urma unei propuneri lansate de firmele de asigurare, ASF a pregătit creșteri masive pentru prețul RCA. Asiguratorii au anunțat o creștere semnificativă a daunelor, declarând că se confruntă cu un fenomen neașteptat de despăgubiri pentru vătămări corporale. Astfel, reprezentanții firmelor de asigurare au solicitat un alt mod de sancționare a șoferilor indisciplinați.

Prețul poliței RCA ar putea fi majorat cu 40%
Prețul poliței RCA ar putea fi majorat cu 40%

Șoferii care produc vătămări corporale, sancționați aspru

ASF a propus schimbarea sistemului bonus/malus pentru ca șoferii indisciplinați să aibă parte de sancțiuni severe. Astfel, cei care sunt implicați în comiterea unor accidente ce se soldează cu vătămări corporale vor trebui să scoată din buzunar cu 40% mai mult decât în mod obișnuit pentru asigurarea RCA. Această propunere este parte a unui proiect de normă, ce urmează să fie dezbătut public, prin care sunt modificate mai multe aspecte ale poliței RCA.

Potrivit documentului, șoferii care provoacă vătămări corporale vor fi penalizați cu patru clase de bonus și nu cu două, cum se obișnuiește în prezent. Această creștere înseamnă o diferență de 40% la prețul RCA.

Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel: a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale; b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane, se precizează în documentul citat, conform asfromania.ro.

Sistemul bonus-malus are la bază un set de calcule care favorizează șoferii disciplinați și îi penalizează pe cei care produc daune. Acesta include 8 clase de bonus și 8 de malus, un an fără accidente aducând șoferilor două clase de bonus. Astfel, șoferii care respectă regulile și nu produc accidente pot beneficia de o reducere maximă de 50% sau de un minim de 5% reducere la prețul RCA. Pe de altă parte, șoferii indisciplinați pot retrograda cu două clase de malus, cea mai mare penalizare fiind cea de 80% din valoarea poliței.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...