Prețul motorinei a sărit de pragul psihologic de 9 lei. A ajuns la nivelul din luna iunie

Mihnea Tălău 16.09.2022, 13:24
Prețul motorinei a sărit de pragul psihologic de 9 lei. A ajuns la nivelul din luna iunie

Litru de motorină s-a scumpit accentuat în ultimele zile. Creșterile sunt de la o oră la alta. Prețul a depășit pragul de 9 lei înregistrat în luna iunie, când compensarea de 50 de bani nu se aplica. Spre nemulțumirea șoferilor, în afară de creșterea prețului, măsura compensării expiră la sfârşitul acestei luni.

Fluctuații de preț de la o oră la alta

Fără reducerea oferită de Guvern, joi dimineață, un litru de motorină costa 9,3 lei, scăzând ușor spre prânz, sub pragul de 9 lei.

Vineri, pentru un litru de motorină șoferii plătesc 8,88 de lei iar cu reducere, 8,38 de lei ceea ce înseamnă că, în prezent, un plin de motorină de 50 de litri costă 444 de lei fără reducere. Cu reducerea de 50 de bani per litru de motorină, vom plăti 419 lei.

Specialiștii explică fluctuațiile de preț de la o oră la alta, cum că acestea sunt calculate de operatori de mai multe ori pe zi, astfel încât să corespundă, pe de o parte cotațiilor internaționale, iar pe de altă parte, ele pot să reflecte o epuizare a unui stoc cumpărat la un preț mai mare și punerea în vânzare a unui stoc deja cu o bază de preț mai joasă. Prețurile pot fi ajustate și de 4-5 ori pe zi, transmite Antena3.

Guvernanții recomandă românilor să aibă răbdare

Românii sunt mulțumiți de prețurile carburanților, în condițiile în care au mai rămas doar 14 zile până când mai e valabilă reducerea de 50 de bani acordată pentru fiecare litru de carburant, iar prețurile sunt în continuă creștere.

„Cotația motorinei în urmă cu 10 zile din ce am apucat să verific în această dimineață a crescut ușor odată și cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro pentru că acciza se plătește la dolar. Cotația motorinei este influențată de cotația internațională a motorinei, nu a petrolului, pentru că suntem importatori și de motorină”, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Până la acestă oră nu a fost luată luată nicio hotărâre în privința reducerii de 50 de bani, Virgil Popescu considerând că trebuie să avem răbdare.

„Ca și în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a spus, cu ceva timp în urmă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...