Prețul incredibil al unui tichet de masă. Câți bani plătește, de fapt, angajatorul pentru un astfel de tichet

Ana Anitoiu 12.04.2021, 19:10
Prețul incredibil al unui tichet de masă. Câți bani plătește, de fapt, angajatorul pentru un astfel de tichet

Prețul incredibil al unui tichet de masă. Mulți angajatori din România le oferă salariaților bonuri de masă în fiecare lună pentru a-i motiva, dar avantajul nu este deloc unilateral. Iată câți bani plătesc companiile, de fapt, pentru a le asigura angajaților astfel de beneficii.

Prețul incredibil al unui tichet de masă. Cum variază costurile pentru angajator

În realitate, prețul unui tichet de masă este și în avantajul angajatorului. Acesta plătește mai puțin decât câștigă atunci când le oferă salariaților astfel de beneficii. Unele dinte aceste bonuri sunt oferite chiar pe carduri preplătite ce funcționează similar cu cele bancare, diferența fiind aceea că nu permit retragerea de numerar.

Fie că este vorba despre tichete de masă electronice sau pe suport hârtie, costurile angajatorului diferă în funcție de mai mulți factori, precum furnizorul de bonuri de masă la care apelează, numărul de salariați beneficiari și numărul adreselor de livrare. Acești furnizori fac oferte personalizate pentru fiecare companie în parte.

Pretul incredibil al unui tichet de masa. Cati bani plateste, de fapt, angajatorul pentru un astfel de tichet
Bancnote numarate de o persoana

Prețul incredibil al unui tichet de masă. Câți bani plătește angajatorul

Câștigurile pentru angajatorii care le oferă salariaților tichete de masă sunt considerabile. De exemplu, furnizorul de tichete de masă Edenred le explică angajatorilor care intenționează să ofere astfel de bonuri cu ajutorul lor că ar economisi o sumă importantă. De exemplu, la 100 de salariați și tichete de masă pentru 22 de zile lucrătoare, pot economisi aproximativ 25.228 de lei – bani pe care i-ar plăti pe taxe sociale în cazul în care ar crește salariile brute.

Un alt furnizor de tichete de masă, Sodexo, arată că dacă un angajator cu 100 de salariați ar acorda tichete de masă în valoare de 20 de lei, pentru 22 de zile lucrătoare, acesta ar acea de plătit lunar 44.000 de lei, cu un impozit de venit pe angajat de 44 de lei și ar face o economie de 25.474 de lei.

Valoarea maximă a tichetelor de masă în România

Anul trecut, valoarea maximă a tichetelor de masă a crescut în România de două ori. Mai întâi, de la 15, 18 lei la 20 de lei și apoi până la 20,01 lei. Totuși, România se află printre țările cu cele mai mici valori pentru aceste beneficii ale salariaților. În general, în statele europene, tichetele angajaților pentru masă sunt cuprinse între șase și 11 euro, bani cu care angajații pot lua masa în fiecare zi lucrătoare.

În România, valoarea nominală stabilită prin lege a tichetelor de masă este una maximă. Prin urmare, angajatorii nu sunt obligați să o ofere, ci pot opta pentru o sumă mai mică. Cu aceste bonuri, angajații pot beneficia practic de o alocație individuală pentru hrană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...