EXCLUSIV

Prețul grâului este în scădere, ce se întâmplă cu produsele din magazine? Consultant: „Vom vedea treptat impact și asupra produselor de la raft”

Gabriela del Pupo 23.01.2023, 14:43
Prețul grâului este în scădere, ce se întâmplă cu produsele din magazine? Consultant: „Vom vedea treptat impact și asupra produselor de la raft”

În România încă nu asistăm la o scădere a prețurilor produselor la raft dar am putea să vedem o revenire în perioada următoare. Deja prețul grâului cunoaște o scădere la cotația dinainte de criza provocată de conflictul din Ucraina. Anul 2022 a fost extrem de instabil din punct de vedere al stabilității prețurilor iar imediat după izbucnirea războiului prețurile cerealelor au atins valori record. Impact.ro a stat de vorbă cu Gabriel Razi, analist pe piața agricolă, pentru a afla și când vom vedea și primele reduceri la raft.

„Dobânzile în creștere limitează potențialul de creștere”

Înaintea conflictului, Ucraina şi Rusia erau responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu. Din fericire, pentru acest an , vești bune vin din Australia, unde recolta estimată pentru cereale este de 40 milioane de tone. Maximul istoric pentru cotația grâului a fost de 438 de euro pe tonă și a fost atins la jumătatea lui mai, anul trecut. Pentru anul acesta cele mai mari îngrijorări țin de temperaturile foarte ridicate de până acum în această iarnă dar și de un nou an în care marii producători și exportatori se vor confrunta cu o vară secetoasă.

„Piața globală a grâului s-a corectat treptat. Corecțiile au în spate o cauzalitate complexă. Unul dintre elementele ce apăsa greu asupra tuturor cotațiilor agricole este climatul macro-economic nefavorabil. Dobânzile în creștere limitează potențialul de creștere. În plus, în prezent avem doi mari furnizori internaționali – Rusia și Australia – care reușesc ritmuri de export lunare foarte bune și aprovizionează piețele de import la prețuri foarte competitive

Grâul de panificație este cotat astăzi DAP Constanta in jurul pragului de 275 euro/tonă. Grâul furajer se tranzacționează cu un discount de 20-25 euro/tona fata de grâul de panificație.”, spune Gabriel Razi.

Pretul graului a explodat pe pietele internationale dupa decizia Indiei
Pretul graului a explodat. Foto: unsplash.com

„Sunt contracte în derulare pe o perioada mai lungă, semnate la anumite prețuri”

Deși pe piața internațională au început deja să se înregistreze scăderi de prețuri la produsele alimentare în România această reglare ar putea să mai dureze. Motivul principal este că noi contracte cu furnizorii de materie primă vor fi semnate după ce se finalizează cele în derulare. În urma faptului că Ucraina a reluat exporturile se așteaptă o scădere a prețului la raft și la alte produse precum ulei de floarea soarelui.

„Vom vedea treptat impact și asupra produselor de la raft. Lanțurile de aprovizionare se adaptează treptat. Vom vedea ieftiniri și la raft cu o anumită întârziere față de cea în care se reduc cotațiile materiilor prime. Sunt contracte în derulare pe o perioada mai lungă, semnate la anumite prețuri, pe măsură ce marfa produsă din materii prime mai ieftine va ajunge la raft vom vedea și reducerile de preț așteptate la produsele finite.”, mai spune analistul.

Din păcate cel mai mult de suferit anul trecut au fost fermierii români. Prețurile pentru o parte din producția de cereale a Ucrainei, care nu a reușit să ajungă în țările care au mare deficit, au făcut concurență fermierilor din țara noastră. Aceste cantități au dus la perturbarea pieței și au contribuit la dezechilibre majore într-un an agricol care a fost oricum unul extrem de greu din cauza secetei dar și a prețurilor crescute la îngrășăminte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...