Prețul gigacaloriei explodează în prag de iarnă. Orașul în care s-a scumpit cu 25%

Beatrice Dumitru 22.09.2022, 17:43
Prețul gigacaloriei explodează în prag de iarnă. Orașul în care s-a scumpit cu 25%

Prețul gigacaloriei explodează în pragul iernii. Astfel, autoritățile locale dintr-un oraș din România au anunțat că gigacaloria s-a scumpit cu aproape 25%, iar furnizorul de energie a informat Primăria cu privire la noile tarife. În aceste condiții, autoritățile cer bani de la Guvern pentru a veni în ajutorul populaţiei.

Orașul în care prețul gigacaloriei a explodat

Energia termică produsă la centrala care asigură necesarul de căldură al municipiului Suceava, în sistem centralizat, se scumpește cu aproape 25% de la finele lunii octombrie. În urma actualizării costurilor de producție, prețul gigacaloriei la centrală va crește la 244,75 lei din data de 27 octombrie.

Edilul Sucevei Ion Lungu anunță că autoritățile vor suporta majorarea de preț, iar în acest sens va face o sesizare la Guvern pentru a cere subvenția acordată de stat pentru căldura și apa caldă consumată de cei racordați la sistemul centralizat.

Prețul gigacaloriei explodează în prag de iarnă. Orașul în care s-a scumpit cu 25%
Prețul gigacaloriei a crescut cu 25% în Suceava.

În aceste condiții, trebuie să plătim în plus de la bugetul local suma de 6,8 milioane de lei, bani pe care sperăm să-i primim de la Guvern. Noi am solicitat suma de 20 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei până la finele anului și 10 milioane de lei pe primele trei luni din anul 2023„, a spus Ion Lungu, primarul orașului Suceava, citta de Monitorul de Suceava.

Energia termică produsă la Suceava, la cel mai scăzut preț din țară

Societatea Bioenergy, cea care furnizează agentul termic pentru Suceava, a informat deja municipalitatea că intenționează să majoreze prețul gigacaloriei, în baza avizelor favorabile obținute de la ANRE și ANRSC.

Principalele motive sunt creșterea prețului la lemn, la biomasă de 2,5 ori și creșterea prețului la energia electrică, de peste cinci ori”, a precizat edilul Sucevei, citând documentația aferentă solicitării de majorare a prețului gigacaloriei”, a adăugat edilul Sucevei.

Noul cost local al energiei termice furnizate populației în sezonul rece 2022-2023 va fi de 537,59 lei/gigacalorie, din care consumatorii racordați la sistemul centralizat vor plăti tot 240 lei, prețul de furnizare stabilit prin Consiliul Local, diferența fiind subvenționată de la bugetul local. Chiar și cu această majorare de preț, energia termică produsă la Suceava rămâne la cel mai mic preț din țară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...