Prețul energiei crește cu 13% de la 1 iulie. Cum poți să eviți să plătești mai mulți bani

Badea Violeta 30.06.2021, 15:50
Prețul energiei crește cu 13% de la 1 iulie. Cum poți să eviți să plătești mai mulți bani

Veste proastă pentru români! Preţul energiei electrice va creşte începând de joi, 1 iulie, cu 3% şi până la 13% pentru consumatori. Totuși, această regulă nu se aplică pentru toți cetățenii, ci doar pentru unii. Iată cum poți să eviți să plătești mai mulți bani!

Prețul energiei crește cu 13% de la 1 iulie

Începând de joi, 1 iulie, prețul energiei electrice va crește cu procente cuprinse între 3% şi 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. Anul acesta, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar acest lucru înseamnă că preţurile nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În tot acest timp, oamenii din serviciul universal plăteau același preț ca şi cei din piaţa liberă. Conform acest reglementări, fiecare consumator are libertatea de a alege orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licenţiaţi. În cazul în care dorești să faceți acest pas, site-ul ANRE îți pune la dispoziție un comparator de preţuri unde se găsesc toate ofertele, în funcție de judeţe, în ordinea crescătoare a preţurilor.

Pretul energiei creste cu 13% de la 1 iulie
Pretul energiei creste cu 13% de la 1 iulie

Cum poți să eviți să plătești mai mulți bani

Persoanele care nu se grăbesc să încheie noi contracte şi rămân la varianta pe care o au acum vor rămâne în ceea ce se numește piaţă de serviciu universal, iar acest lucru înseamnă că vor beneficia în continuare de energie de la vechiul lor furnizor, dar la un preţ mai ridicat în comparație cu cel din piaţa liberă.

Inițial, reprezentanții au hotărât ca termenul să fie de 1 ianuarie, dar și-au dat seama că oamenii nu sunt suficient de pregătiți pentru liberalizare și cei mai mulţi nici nu știu ce implică asta. Astfel, autorităţile şi furnizorii au căzut de acord să lase totul pentru data de 1 iulie 2021.

Conform ultimelor date, mai mult de jumătate din consumatorii casnici sunt deja în piaţa liberă, concurenţială, a precizat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Ceilalți vor fi nevoiți să scoată din buzunare un preţ mai mare cu 3% – 13%.

„La 1 ianuarie, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%.

Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate dintre consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a spus Negy-Bege.

De ce se scumpește energia electrică

Reprezentanţii furnizorilor au ținut să precizeze că prețurile nu se vor scumpi din cauza liberalizării din România. Motivul principal este acela că preţurile din piaţa de energie din țara noastră sunt în creştere în linie cu ce se întâmplă cu toate mărfurile de care depinde preţul energiei şi la fel se întâmplă cu preţul energiei în toată Europa.

Preţul energiei este mare acum în primul rând din cauza preţului certificatului de emisii, care a ajuns la 55 de euro, faţă de 25 de euro anul trecut. De ce contează? Pentru că, dacă astăzi preţul certificatului este 55 de euro, preţul energiei pleacă de la acest nivel, nu mai pleacă de la zero, iar tranzacţiile se fac la preţul marginal.

Adică şi Hidroelectrica va vinde energie tot la preţul acesta, nu la altul mai mic, pentru că acesta este preţul pieţei”, a subliniat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...