Prețul curentului o ia razna. Românii plătesc facturi din ce în ce mai mari la energie electrică

Nicu Stan 27.07.2021, 07:56
Prețul curentului o ia razna. Românii plătesc facturi din ce în ce mai mari la energie electrică

Prețul curentului o ia razna. Românii plătesc facturi din ce în ce mai mari la energie electrică. S-a vândut energie de tip bandă cu livrare în acest an la prețul de aproape 100 de euro/MWh, situație nemaiântâlnită până acum. În momentul de față, prețurile sunt mult mai mici, aproximativ la jumătate

Românii vor plăti facturi de curent la prețuri uriașe de energie. Ce se întâmplă cu prețurile

Prețul curentului o ia razna. Românii bagă mâna tot mai adând în buzunar pentru a putea plăti facura de curent. În această perioadă s-a bătut și un record.

Situație incredibilă pe piața de contracte bilaterale de energie electrică:. S-a vândut energie de tip bandă cu livrare în acest an la prețul de aproximativ 100 de euro/MWh.

Se scumpeste curentul electric
Se scumpeste curentul electric

Prețul aproape că s-a dublat

Mai exact 482 de lei/MWh, acesta a fost prețul cu care a vândut, în data de 22 iulie, energie electrică Complexul Energetic Oltenia, pe piața centralizată a contractelor bilateriale, la licitație extinsă.

”CE Oltenia a testat piața scoțând la vânzare trei pachete de energie, de câte 1 MW putere orară, și unul de 2 MW, toate cu livrare bandă, în perioada 1 august-31 decembrie 2021. Compania a ieșit în piață, pentru fiecare pachet, cu un preț de pornire de 480 de lei/MWh, un preț nemaivăzut până acum pe piața de contracte bilaterale unde energia se tranzacționează cu livrare în viitor. Primele două pachete de câte 1 MW (câte 3.673 MWh) au fost adjudecate de o companie din București, Ori Exp SRL, cu 481, respectiv 482 de lei/MWh. Celelalte două pachete, unul de 1 MW și celălalt de 2 MW (3.673, respectiv 7.346 MWh) au fost cumpărate de Enel, la 480 de lei/MWh”, scrie economica.net.

La ce prețuri a vândut Hidroelectrica

De asemenea, în ședința de tranzacționare din aceeași zi a făcut bani frumoși și Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al țării. Aceasta a scos la vânzare tot pachete de energie bandă (trei de câte 5 MW fiecare), cu livrare doar în luna august, la 465 de lei/MWh. Toate au fost vândute către Enel și Electrificare CFR, cu 470, respectiv 475 de lei/MWh.

Pentru a face o comparație, trebuie precizat faptul că, acum, pe contractele în derulare, prețul energiei active plătit de clienți variază între 270-280 de lei și 350 de lei/MWh. După cum se poate vedea mai sus, energia se cumpără din piață, pentru livrare în viitor, la prețuri care au sărit bine de tot pragul de 400 de lei/MWh atenție, doar pentru energia tip bandă – livrare constantă, fără profilare (energie de vârf, cost cu dezechilibrele, etc), preț aproape dublu. Astfel, românii trebuie să se aștepte la scumpiri foarte mari la curentul electric.