Presiunea demisiei nu îl intimidează pe Virgil Popescu: “Iernile diferă de la una la alta, poate fi mai frig într-o iarnă”

Gabriela del Pupo 18.01.2022, 16:05
Presiunea demisiei nu îl intimidează pe Virgil Popescu: “Iernile diferă de la una la alta, poate fi mai frig într-o iarnă”

Presiune imensă pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru că trebuie să deconteze situația în care se află România în acest moment după o liberalizare a prețurilor la energie care putea fi amânată cu cel puțin un an. Nici legea care a trecut de Parlament nu a fost implementată în avantajul consumatorului, iar ministrul se gândește deja la modificarea proiectului legislativ.

O prima evaluare în luna ianuarie

După ce mii de români au primit facturi exagerat de mari se pare că va exista o prima evaluare a modului în care liberalizarea pieței a permis furnizorilor să profite de această situație. Ministrul Energiei spune însă că Ministerul Justiției trebuie să își dea acordul pentru acest demers.

„Când dăm ordonanța în cursul lunii ianuarie, practic și vorbim de Ordonanța care va fi aprobată săptămâna viitoare cu modificările, faptul că până la 30 iunie se fac regularizări la tot consumul în această perioadă, putem discuta inclusiv luna ianuarie, poate, de ce nu, dacă Ministerul Justiției ne permite să discutăm de plaja de consum şi în noiembrie și în decembrie”, a declarat Virgil Popescu marți, citat de Agerpres.

Virgil Popescu a anuntat ca se vor acorda compensari la factura de energie

Acesta a precizat că o comparație cu anul trecut nu este oportună pentru că trebuie luate în calcul și diferențele de temperatură care pot să difere de la an la an.

„Am spus că în ianuarie facem această evaluare şi vedem cum se încadrează consumul în această iarnă. Iernile diferă de la una la alta, poate fi mai frig într-o iarnă, datele statistice pot să difere de la iarnă la iarnă şi acum am făcut această ajustare. (…) În toamnă, în Parlament s-a votat şi s-a modificat Ordonanța de Urgență care nu prevedea nici plafoane, nici multe plaje de consum, nu prevedea nici instituții, deci practic a fost modificată complet, 100% în Parlament. Legea s-a aplicat, problema pe care am avut-o este că furnizorii nu au aplicat legea. (…) Măsura plafonării, așa cum a fost făcută și așa cum este făcută acum, face o intervenție în piață și este benefică pentru români și dacă considerăm că mai trebuie modificat ca să fie și mai bine pentru români o vom face la fiecare evaluare. (…) În toată această perioadă vom merge mai departe și vom face evaluare și vedem ce măsuri vom lua după 1 aprilie”, a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu evită să abordeze subiectul unei eventuale demisii

Întrebat dacă își va da demisia în contextul implementării defectuoase a legii plafonării prețurilor la energie și gaze, ministrul Economiei a evitat un răspuns tranșant. Acesta a redus subiectul la afirmația conform căreia românii care au primit facturi exagerate nu ar trebui să le plătească până când nu rezolvă problema cu furnizorul.

“Eu nu comentez lucruri pe care nu le-am spus. De la început am spus că eu nu recomand nimănui și puteți vedea exact în ambele înregistrări că eu nu recomand nimănui, nu pot să spun nimănui acest lucru, nu plătesc o factură în mod eronat şi merg până în pânzele albe, am şi explicat cele două cazuri pe care le-am avut de-a lungul timpului, în urmă cu doi ani de zile, un urmă cu un an şi ceva de zile sau trei ani şi în urmă cu doi ani de zile, astea sunt fake-news-uri”, a afirmat Virgil Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe